Два „клика” до Приштине

У најновијој видео игрици „Косовска зора”, коју је програмирао дизајнер Александар Ђокић, српска војска „осваја” Косово и главни град покрајине Приштину.

Дизајнер Александар Ђокић програмирао је рачунарску видео игрицу "Косовска зора" у којој је циљ да играч српском војском "освоји" Косово и њен главни град Приштину. 

Игра је смештена у не тако далеку 2012. годину, где припадници албанске гериле у једном тренутку нападају међународне снаге на Косову. Играч, као заповедник српских снага, долази да "реши сукоб".

Ђокићева нит водиља била је чињеница да је Војска Србије до сада у страним издањима видео игара била представљана у негативном контексту.

"Војска улази у конфликт да би заштитила интегритет Републике Србије. Нисам хтео да представим Војску Србије као неког ко први повлачи потез јер је наша историја пуна случајева у којима је морала да брани своју земљу, а не да некога напада", истакао је Ђокић за лист "Политика"' и додао да игра није политички обојена, што показује и чињеница да је прошла ригорозан сустем контроле у Немачкој.

Ипак, мишљења о игри су подељена. Док Аустрија, Немачка, Велика Британија и САД са одушевљењем играју "Косовску зору", бројне друге земље се буне против најновије видео игрице српског програмера, закључује хрватски "Јутарњи лист".

Видео-игрица донела је и многе невоље Ђокићу.

"Неслагања па чак и отворене претње смрћу стигле су од албанске играчке популације. Многи повезују игру с ратом на Косову деведесетих, што је сасвим погрешно. Ово је заиста једна неутрална игра која пружа модерно бојиште, где победа лежи у тактици и сналажљивости, а не у томе с које се стране рова налазите", објаснио је Ђокић и додао да је управо неутралност била један од услова који је морао да испуни, како би игра уопште била објављена.

Ђокић је игру направио за свега 14 месеци, а "спорна" тематика му није правила никакве проблеме у вези са пласирањем игре на тржиште.

"Косовска зора" је наставак популарне стратешке игре "'Блицкриг", чији су сви примерци распродати за само 52 сата.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво