А у Новом Саду, уочи „Егзита“...

Како изгледа престоница „Егзита“ последњег викенда пред 16. по реду фестивал на Петроварадину?

Пред добрим фестивалом прашина се диже – Нови Сад се спрема за 16. „Егзит“. Петроварадин за више од 50.000 људи дневно.

„Већ 90 одсто капацитета тврђаве је попуњено тако да заиста очекујемо доста људи. Стиже нам публика из Новог Зеланда, Аустралије, Енглеске, Холандије“, открива Данијела Пиперчевић из „Егзитовог“ тима.

Набрајање би трајало до више од 60 земаља. У граду већ срећемо туристе. Нису баш фестивалска публика, али Нови Сад знају и по „Егзиту“. Претходницу млађих посетилаца, туристе старије генерације, Нови Сад једнако очарава.

„Дунавска улица је прелепа“, истиче једна пролазница.

„Главни трг и продавнице и кафеи, тек смо стигли, дивно је“.

„Први пут смо овде, интересантна дестинација. Ми смо из Аризоне, САД“, откривају туристи, док има и посетилаца из Тексаса, Девичанских острва...

Туристи који дођу само због „Егзита“ Новом Саду донесу до 15 милиона евра. Озбиљан новац – ни организација није наивна. Трг Слободе већ у уторак испуниће промотивни штандови са туристичким понудама не само из Србије, већ и из Мађарске, Румуније, Црне Горе и Хрватске.

„Излагачима је битно да искористе потенцијал публике. Када неко дође први пут у Нови Сад и затекне тако добру атмосферу свестан је шта га тек чека горе на Петроварадинској тврђави кад се отворе 'Егзит' капије“, наводи Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада.

Тада ће и башта једног од бројних новосадских хостела бити пуна. Смештај се и даље оглашава, мада је, углавном, све распродато.

Игор Ерхартич, власник хостела, наводи: „Ове године смо били попуњени за 'Егзит фестивал' већ пре три месеца“.

И профит би био већи да издавање станова и соба без плаћања боравишне таксе није пракса у фестивалским данима.

„Појавили су се разни сајтови где људи издају разноразне станове и то нам представља највећи проблем и нелојалну конкуренцију“, додаје Игор.

Недељу дана за три хиљаде динара – најјефтинији смештај, и многи кажу, најбоље дружење у „Егзитовом“ кампу.

Између тврђаве и кампа - Штранд. Током „Егзита“, али и два дана пре и после, журка се са фестивала сели на новосадску плажу.

Новосађани се туристима радују, за њих се спремају угоститељи, таксисти. Више посетилаца – већа зарада. Има и оних који памте боља времена: „Слабо бакшиша буде, да будем искрен. Странци су некад били бољи што се тога тиче“.

„Што се тиче туриста, ја никад нисам видео да је оволико“, говори грађанин Новог Сада и додаје: „Што се тиче 'Егзита', то је нешто узвишено, немам речи. То је нешто што Нови Сад заслужује“.

Да у свет пошаље слику какву заслужује, задужене су градске инспекције. Сваки покушај преваре странаца инспектори ће кажњавати, а туристе ће обавештавати о ценама услуга.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 04. јул 2016, 07:58)
anonymous [нерегистровани]

promo

A zasto ovi izlazu svoje promo materijale? Voleo bih da vidim u Hrvatskoj kako se deli promo materijal Srbije....

(недеља, 03. јул 2016, 20:54)
anonymous [нерегистровани]

br(exit)

će biti uspešan!