А у Новом Саду, уочи „Егзита“...

Како изгледа престоница „Егзита“ последњег викенда пред 16. по реду фестивал на Петроварадину?

Пред добрим фестивалом прашина се диже – Нови Сад се спрема за 16. „Егзит“. Петроварадин за више од 50.000 људи дневно.

„Већ 90 одсто капацитета тврђаве је попуњено тако да заиста очекујемо доста људи. Стиже нам публика из Новог Зеланда, Аустралије, Енглеске, Холандије“, открива Данијела Пиперчевић из „Егзитовог“ тима.

Набрајање би трајало до више од 60 земаља. У граду већ срећемо туристе. Нису баш фестивалска публика, али Нови Сад знају и по „Егзиту“. Претходницу млађих посетилаца, туристе старије генерације, Нови Сад једнако очарава.

„Дунавска улица је прелепа“, истиче једна пролазница.

„Главни трг и продавнице и кафеи, тек смо стигли, дивно је“.

„Први пут смо овде, интересантна дестинација. Ми смо из Аризоне, САД“, откривају туристи, док има и посетилаца из Тексаса, Девичанских острва...

Туристи који дођу само због „Егзита“ Новом Саду донесу до 15 милиона евра. Озбиљан новац – ни организација није наивна. Трг Слободе већ у уторак испуниће промотивни штандови са туристичким понудама не само из Србије, већ и из Мађарске, Румуније, Црне Горе и Хрватске.

„Излагачима је битно да искористе потенцијал публике. Када неко дође први пут у Нови Сад и затекне тако добру атмосферу свестан је шта га тек чека горе на Петроварадинској тврђави кад се отворе 'Егзит' капије“, наводи Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада.

Тада ће и башта једног од бројних новосадских хостела бити пуна. Смештај се и даље оглашава, мада је, углавном, све распродато.

Игор Ерхартич, власник хостела, наводи: „Ове године смо били попуњени за 'Егзит фестивал' већ пре три месеца“.

И профит би био већи да издавање станова и соба без плаћања боравишне таксе није пракса у фестивалским данима.

„Појавили су се разни сајтови где људи издају разноразне станове и то нам представља највећи проблем и нелојалну конкуренцију“, додаје Игор.

Недељу дана за три хиљаде динара – најјефтинији смештај, и многи кажу, најбоље дружење у „Егзитовом“ кампу.

Између тврђаве и кампа - Штранд. Током „Егзита“, али и два дана пре и после, журка се са фестивала сели на новосадску плажу.

Новосађани се туристима радују, за њих се спремају угоститељи, таксисти. Више посетилаца – већа зарада. Има и оних који памте боља времена: „Слабо бакшиша буде, да будем искрен. Странци су некад били бољи што се тога тиче“.

„Што се тиче туриста, ја никад нисам видео да је оволико“, говори грађанин Новог Сада и додаје: „Што се тиче 'Егзита', то је нешто узвишено, немам речи. То је нешто што Нови Сад заслужује“.

Да у свет пошаље слику какву заслужује, задужене су градске инспекције. Сваки покушај преваре странаца инспектори ће кажњавати, а туристе ће обавештавати о ценама услуга.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара