Ужичко коло, од традиције и забаве до Унескове листе

Последњих дана ужичко коло је хит на интернету јер су уз њега хрватски навијачи прославили победу своје фудбалске реперезентације над Турском. То је подстакло интересовање за традиционалну игру из ужичког краја, њен историјат, кораке, али и то докле се стигло са уписом српског кола на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Уз њега су се радовали хрватски навијачи, а да је савладао кораке показао је и Ћиро Блажевић. Код нас се игра у разним приликама, а мање или више спретно заплићу разне генерације, па изгледа као да је самонилко у народу, али пак није старо колико неке друге игре.

Према речима Снежане Томић, етнолога Музеја „Старо село“ у Сирогојну, у питању је новија, млађа игра.

„Ужичко коло бележи између два светска рата и највише се игра после Другог светског рата“, истакла је Томићева.

Стручњаци и многи други подржали су номиновање кола као традиционалне народне игре у Србији у које спада и ужичко за Унеско заштиту која би могла да уследи следеће године.

„Оно је већ у процедури заштите, значи поднета су сва документа која су потребна да би се ставило на репрезентативну Унескову листу“, рекла је Томићева.

Ужичко коло се, очито, игра свуда и у свим приликама.

Ипак, за праву „ужичанку“ пожељни су опанчићи и неколико основних корака - два десно, па у месту и исто то назад.

Све остало је ствар личне креације и расположења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво