Роде се сваке године из Африке враћају на Јавор

Роде су очекивани гости и становници широм Војводине, али су у планинама њихова станишта права реткост. Зато се својим дугогодишњим пријатељством са овим великим птицама селицама, Иванковићи из Љепојевића, на Јавору, посебно поносе, јер је у њиховом дворишту, већ годинама, једино гнездо широм златарског и јаворског краја. И овог пролећа, у њему, највише до сада - чак пет новоизлеглих птића.

Петогодишњи Иван и није баш сигуран да су његовог малог брата донеле роде, па упорно тражи начин да провери шта је још у том гнезду.

Једино гнездо на овим висовима већ 15 година Иванковићи чувају у свом дворишту, а роде га непогрешиво проналазе у повратку са свог 8.000 километара дугог пута из Африке.

Ту где царују орлови, роде проналазе свој мир, и током четири месеца, снесу јаја, подгаје младунце, а с јесени, пре великих снегова, крећу на далеки пут.

За њихов боравак у Љепојевићима, на готово 1.300 метара надморске висине, другог објашњења сем привржености овим људима за сада нема.

Разлоге, истина, нико и не тражи - сви уживају, а симболика коју роде носе овде је очита – у кући вредних домаћина, са три сина, снахама и, два унука, за сада...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи