Храна као мост између Северне и Јужне Кореје

У тренутку када се тензије између Северне и Јужне Кореје појачавају, постоји трачак наде да би Корејско полуострво поново могло да се уједини, и то путем хране, која међу Севернокорејцима пребеглим на другу половину острва буди носталгију, а међу Јужнокорејцима саосећање према суседима.

Храна као мост између Северне и Јужне Кореје Храна као мост између Северне и Јужне Кореје

Шездесетдвогодишња Сонг Чун-сил, која је пре девет година пребегла из Северне Кореје, прошле недеље је на тргу у центру Сеула кувала севернокорејска јела и служила их Јужнокорејцима и странцима на изложби посвећеној уједињењу две Кореје.

Сонг се и данас јасно сећа економских недаћа и велике глади кроз које су њена комунистичка земља и народ прошли деведесетих година 20. века, када су људи преживљавали захваљујући „специјалној храни“, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

Севернокорејци су у тим тешким временима из нужде осмислили два јела: инџогоги бап, кувани пиринач увијен у шницле од соје, и дубу бап, пржени тофу пуњен пиринчем спремљеним на пари.

„Мало је Јужнокорејаца који знају да су Севернокорејци захваљујући овој храни преживели тежак период. Желим да упознам људе са културом хране моје земље“, каже Сонг.

За инџгоги бап, који је постао извор протеина за Севернокорејце, кажу да подсећа на месо, а и данас је популаран у Северној Кореји.

И Ли Ха-јеон, Јужнокорејка која одлично прави севернокорејско јело кимчи (на фотографији на врху, извор: yonhapnews.co.kr), уверена је да храна може да послужи као добар катализатор у зближавању две Кореје.

„Било да су срећни или тужни, на столу Корејаца је кимчи“, каже Ли, додавши да се две Кореје, за почетак, могу ујединити на једноставан начин - једући храну свог суседа на полуострву.

Ли је на изложби показала како се прави босам кимчи, или увијени кимчи, јело које води порекло из севернокорејског пограничног града Кесонга, а које је сачињено од морских плодова, воћа, лешника, ренданих роткви и другог поврћа, уз љуте папричице и усољене морске рачиће, а све то је умотано у листове купуса.

„Ово укусно јело је заборављено у Јужној Кореји. Надам се да ћу Јужнокрејцима омогућити да уживају у севернокорејском начину прављења кимчија“, каже Ли.

Сонг и Ли су биле међу многобројним учесницима изложбе на којој је истакнута потреба за уједињењем, а која је одржана од петка до недеље на централном тргу у Сеулу, у организацији јужнокорејског министарства за уједињење са циљем буђења свести о уједињењу у јеку напетости на релацији Сеул-Пјонгјанг.

Резултати истраживања које је недавно спровео Универзитет „Кукмин“ показују да 46 одсто студената (учествовао 731 испитаник) подржава уједињење две Кореје, али само 17 одсто испитаника сматра да је уједињење изводљиво.

„Део изложбе је посвећен храни како би људи уживали у кулинарској култури две Кореје и сну о уједињеној Кореји“, рекао је званичник министарства које се бави међукорејским питањима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи