Музеј воштаних фигура чува кочије краља Милана

У Музеју воштаних фигура у Јагодини, уз фигуре 30 најпознатијих личности из света науке, политике, књижевности, филма, спорта налазе се и кочије затвореног типа из 19. века за које се верује да су припадале двору краља Милана Обреновића.

Музеј воштаних фигура чува кочије краља Милана Музеј воштаних фигура чува кочије краља Милана

Управница јагодинског музеја Јелена Булатовић рекла је да су кочије власништво средњовековног манастира Јошаница код Јагодине.

Старе су више од 150 година, изграђене од ружиног и трешњевог дрвета, веома су добро очуване и у возном стању, за два коња.

Приликом конзерваторских радова на кочијама је постављен само нови тапацирунг, остало је све оргинално, истакла је управница Булатовић.

Према њеним речима, дуго се тражило место у граду за кочије, био је планиран простор испред Културног центентра крај споменика Светозару Марковићу, а онада је превладала идеја бивше управнице Музеја воштаних фигура Милене Анђелковић, да то буде овај музеј.

Кочије су у музеј довучене, нису шлепане, а и мало су употребљаване јер су их монахиње чувале, истакла је Булатовићева.

Кочије су до шездесетих година биле у функцији, а не зна се како су допселе у овај манастир.

Претпоставка је да су дароване Јошаници чију је обнову краљ Милан издашно помагао, истичу у Заводу за заштиту Споменика културе из Крагујевца и напомињу да се са сигурношћу може тврдити да је то једини превозни луксузни објакат те врсте из друге половине 19.века, који је сачуван у Србији.

Конзерваторски радови на кочијама обављени су у радионици Завичајног музеја у Аранђеловцу.

У Музеју воштаних фигура у Јагодини, једином у Србији, нема воштане фигуре краља Милана, али кочије су ту.

У манастиру Јошаница, који је око 16 километра западно од Јагодине, и у коме се по народном предању кнез Лазар венчао са кнегињом Милицом, кажу да су кочије биле занимљиве многима који су за њих чули и који су их видели, многи су хтели да их купе нудећи велике своте новца, па су монахиње морале да их крију, покривају гранама, травом и лишћем и често премештају са места на место.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво