Чувајте се ајкула ове године

Како се приближава летња сезона купања, стручњаци предвиђају повећање броја напада ајкула свуда у свету, као и да ће тај број овог лета превазићи прошлогодишњи рекорд.

Чувајте се ајкула ове године Чувајте се ајкула ове године

Џорџ Бургес, директор Интернационалног архива за нападе ајкула Универзитета на Флориди, један је од стручњака који верују у повећање броја напада ајкула на купаче.

„Ове године би требало да буде више напада у односу на прошло лето“, истакао је Бургес.

У 2015. години забележено је 98 напада ајкула (фотографија изнад, извор: coralworld.co.il), укључујући шест са фаталним исходом. Али, зашто се број сада повећава?

Број ајкула полако се опоравља од најнижег броја примерака те животиње икада у историји, деведесетих година прошлог века. На исти начин, људска популација такође расте, као и температуре – које наводе људе да проводе време на мору, истакао је Бургес.

Ипак, Универзитет напомиње да су фатални напади ајкула толико ретки да се људи који посећују плаже суочавају са већим ризиком да буду убијени од урушеног песка, као резултат честог грађења пешчаних замкова.

Са својим застрашујућим зубима и перајима који су честа инспирација за хит филмове и ТВ серије, тешко је поверовати да пре једног века научници нису веровали да би ајкуле нападале људе без провокација.

То се променило јула 1916. године, када је убијено четворо људи у нападима у близини обале Њу Џерзија. Од тада, јавно мњење је драматично променило уверење о нападима ајкула и страх пливача додатно се распирио.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво