Пронађен морски сунђер величине мањег комбија!

Највећи морски сунђер на свету, величине мањег комбија, нађен је у дубоким водама код Хаваја, али научници још нису утврдили којој врсти припада.

Пронађен морски сунђер величине мањег комбија! Пронађен морски сунђер величине мањег комбија!

Тим научника открио је сунђер (фотографија изнад, извор: Бета) на дубини од око 2.100 метара у заштићеном подручју код обала Северозападних хавајских острва, које је највећим делом неистражено.

Ретку животињу, плавичасто-беле боје, налик мозгу, угледали су научници прошлог лета када су је снимиле камере закачене на њихово подводно возило.

Научници Националне агенције за океане и атмосферу (НОАА) и Универзитета Хаваја проучавали су сунђер око годину дана пре него што су објавили своје закључке.

„Највећи део наше планете лежи у дубоким водама и велика већина никада није била истражена. Откриће тако огромног и вероватно старог сунђера истиче колико много може да се научи истраживањем дубоких и прастарих окружења“, открио је истраживач Данијел Вагнер из НОАА.

У студији објављеној ове седмице у научном магазину Marine biodiversity наводи се да је сунђер нађен у водама Северозападног националног парка на Хавајима, највећем заштићеном подручју у САД и једном од највећих на свету.

Биолог Кристофер Кели из Подводне истраживачке лабораторије на Хавајима, који је помогао Вагнеру у вођењу експедиције, изјавио је да су узели узорке сунђера исте врсте који су нашли дан пре огромне животиње и послали их најбољим светским стручњацима, али да нико није могао да утврди ком роду припада нађена животиња.

„Имамо ову животињу на коју вероватно никада нисмо раније наишли и огромна је, a то уноси мало интриге у дубоке воде и шта тамо доле још постоји“, открио је Кели.

Сунђер је широк око 2,1 и дугачак око ти и по метра. Иако тај сунђер није много већи од других нађених сунђера, истражитељи кажу да његово откриће показује важност истраживања дубина океана у циљу налажења непознатих и мистериозних облика живота.

Прегледајући научну литературу, утврдили су да је то највећи сунђер који је до данас документован.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво