Др Хајмлих први пут употребио „Хајмлихов захват“

Амерички лекар Хенри Хајмлих, који је изумео „Хајмлихов захват“ за избацивање хране или других предмета из грла, први је пут у 97. години употребио ту технику да би спасао једну жену у свом старачком дому.

Др Хајмлих први пут употребио „Хајмлихов захват“ Др Хајмлих први пут употребио „Хајмлихов захват“

Захват је показао небројено пута, али никада до сада се није нашао у ситуацији да се неко у његовом присуству гуши и да му је неопходна таква помоћ, јавља Би-Би-Си.

Хенри Хајмлих је од гушења спасао 87-годишњу жену, којој је у грлу запело парче меса са делићем кости.

„До тог дана нисам заиста знао да ли сам способан да изведем тај захват“, рекао је 96-годишњи доктор Хенри Хајмлих.

Тог дана др Хајмлих је вечерао у старачком дому „Дупри Хаус“ у Синсинатију заједно са још осам или девет људи, када се окренуо да прича са једном женом за својим столом и приметио да се гуши.

„Три пута сам је притиснуо испод грудног коша кад је излетело парче меса и после тога јој је било добро“, испричао је Хајмлих.

Особље старачког дома је журно пришло столу када су видели да се жена гуши, али су се затим одмакли како би направили простора да Хајмлих изведе свој захват.

„Сама чињеница да је тај захват извео 96-годишњи човек је импресивна“, рекао је за локални лист Синсинати инквајерер Хајмлихов син, Фил.

Др Хајмлих, који је „Хајмлихов захват“ изумео 1974. године, редовно плива и физички је активан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво