Огромно морско чудовиште дуго 27 метара

Џиновска лигња остаје једно од најмистериознијих бића наше планете. Сматра се да највећи примерак датира још из 1639. године, али је џиновска лигња први пут фотографисана у свом природном окружењу тек 2004. године.

„Још од тог открића, постоје спекулације да је то максимална величина мистериозног створења“, открио је биолог шкотског Универзитета Сент Ендрјуз, др Крис Пакстон.

Наводно највећа лигња је виђена током Другог светског рата на Малдивима, дугачка чак 53 метара, али та чињеница никада није потврђена.

Ипак, многи су кроз историју имали тенденцију да знатно прецене величину лигњи.

На пример, према новој књизи аутора Дарена Неша, Џ. Д. Старки, који је видео лигњу на Малдивима, тврдио је да била дужа од брода у коме се он налазио, а његово мерење није ни укључило пипке којима се животиња храни – који чине више од половине дужине тог мистериозног бића.

Мерење целог тела џиновске лигње такође може бити тешко јер, када се извади из воде, мека ткива могу постати еластична и неприродно истегнута.

Дакле, др Пакстон је елиминисао непоуздане податке, а затим користио различите технике за процену максималне величине до које џиновска лигња може да нарасте.

Тај процес укључује извођење вредности укупне дужине лигње – од величине појединих делова тела, као што су кљун или плашт.

Највећи примерци

Најдужа поуздано измерена лигња имала је плашт дуг 2,79 метара, како је истакао др Пакстон Би-Би-Си Земљи.

„Реч је о примерку заглављеном у близини Новог Зеланда, маја 1879. године. Али укупна дужина није забележена. Из овога можемо извести укупну дужину од 14,28 м“.

Али, то ипак не значи да лигње достижу максималну дужину од 14,28 м – из два разлога.

Први је да немају све лигње тела са потпуно истим пропорцијама. Две лигње једнаке дужине могу имати пипке различите дужине, као што и људи исте висине могу имати дуже и краће ноге једни у односу на друге.

Други разлог је да је мало вероватно да је највећи џиновска лигња свих времена иста која је и ухваћена од стране човека.

Најдуже од свих

„С обзиром на то да варијација појединих индивидуалних примерака са плаштом дугим 2,79 м могу да варирају од 5,83 до 27,53 м укупне дужине. То указује да џиновска лигња расте до 20 м, као и да је сасвим прихватљиво да може да достигне 27 м или више.“

„Ја бих ипак нагласио, као одговорни научник, да се ово заснива на извођењу вредности“, објаснио је др Пакстон. „И као што сам рекао мојим студентима, то може бити неодређено“.

Чак и ако се други стручњаци за лигње не слажу, др Пакстон се нада ће се појавити будућа открића која ће потврдити његове теорије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво