Истраживање: Млади у Србији воле родитеље и нису бунтовници

Закључци истраживања „Истина о младима“ које је данас представљено наводе да млади у Србији нису бунтовници, потребно их је покренути, желе да мењају свет, али не знају како. Желе да путују, амбициозни су и толерантни, а родитељи су им највећи узори.

Истраживање које је прошле године спровела агенција "McCann Truth Central" показује да генерација коју старији доживљавају као незаинтересовану за све, којој су информације доступне на „клик“ на мобилном телефону, која жели све сад и одмах, ипак сматра да су материјалне ствари пролазне и да је важније доживети него имати.

„Према студији спроведеној на репрезентативном узорку од 16 до 29 година, 35 процената младих у будућости жели да путује светом, док само 16 одсто њих жели да буде богато“, открила је менаџерка за аналитику и развој у агенцији "McCann" и психолог Жељка Мићић у Установи културе „Пароброд“.

Општи је утисак да млади не желе да буду познати, већ успешни, зато и јесу амбициозни, а чак 76 одсто њих би волело да има сопстевну фирму.

Истраживање показује да младе у Србији не занима политика, сем уколико би од тога имали корист, и чак половина омладине каже да би се због запослења учланило у неку политичку странку.

За разлику од њихових родитеља, ова генерација није спремна на револуцију и бунт – желе да мењају свет, али не знају како, а потребно их је покренути и подстаћи.

Резултати прошлогодишњег истраживања, у односу на истраживање из 2011. године, показују да је омладина у Србији постала толерантнија по многим питањима, али трећина ипак не би била у вези или браку са неким друге вере или боје коже.

Упркос наглашеној потреби за сродном душом, трећина се осећа комотно да се никада не уда или ожени, а мало више од половине сматра да жена има право да сама одлучи да ли ће бити домаћица или каријериста.

Млади се не обазиру на опште мишљење јавности које пласирају медији, јер је уопштено на основу неког изузетка, а њима је битно да људи из њиховог микросвета знају какви су.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво