Тито је волео да вози и могао да бира шта ће да вози

Јосип Броз, доживотни председник Југославије, волео је да вози, а могао је и да бира шта ће да вози: „ролс-ројс“, неки од 11 „мерцедеса“ или 12 „кадилака“, џипове, електромобиле, али и неку од домаћих „застава“.

Титови „мерцедеси пулмани“ и један „ролс-ројс“ највреднија су колекција аутомобила на Балкану и јединствена у свету. Ти аутомобили су последњи ручни радови немачке ауто-индустрије и свакако за оно време технолошки најпрестижније лимузине.

Последњег „пулмана“ Социјалистички савез радног народа Југославије платио је за свог омиљеног владара чак 600.000 немачких марака у злату.

„Та возила никада нису била ни у једном сервису, овлашћеном или било ком другом. Увек су уграђивани оригинални делови и мајстори у Гарди познају довољно та возила да их могу одржавати“, истакао је Мирко Радивојевић, заставник вода саобраћајне полиције Гарде Војске Србије.

Осим „мерцедеса“, ту је и „ролс-ројс“ који је енглеска краљица Елизабета поклонила маршалу. Јединствен је по томе што је један од само осам таквих аутомобила у свету.

Тепихе за њега испоручио је лично тадашњи шах Ирана Реза Пахлави. Иначе, и сад се у „Ролс-Ројсу“ чувају дрвени калупи по којима је савијан лим да у случају било каквог судара могу поново направити исто крило.

Један од највреднијих аутомобила Титове збирке је „мерцедес 600 ландаулет“ у којем су се возили многи познати светски државници. Направљено је свега седам оваквих возила. Између осталог, власници су били бугарски премијер Тодор Живков, Николај Чаушеску, Ким Ил-сунг, султан од Брунеја, а за папу је урађена специјална верзија која је осим крова који се скида имала и блинду.

Ова ретка и лепа збирка спасена је 2003. године када је требало да буде продата за неколико милиона евра онима који су за њу могли да у то време добију многоструко више.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво