Идентификовано 1.284 нових егзопланета!

Телескоп „Кеплер“ открио је 1.284 нове егзопланете. Научници су до тог броја дошло прецизнијом идентификацијом више од 4.000 испрва снимљених планета. Наса процењује да је од 1.284 новооткривених планета око 550 стеновито, а девет од њих се налази у настањивој зони. Потенцијално најближа насељива планета удаљена „само“ 11 светлосних година од Земље.

20.05 - Наталија Баталија објаснила је да свемирски телескоп очекује још једна рунда лова на планете, што значи да „се видимо следеће године“. Научници су се захвалили још једном на великој пажњи.

19.45 - Наса процењује да у оквиру 1.284 нове егзопланете, око 550 би могле да буду стеновите планете. Још битније, девет од њих налазе се у насељивој зони, односно на правој удаљености од својих звезда да би могле да имају пожељну атмосферу и течну воду. Са ових девет, укупно 21 егзопланета се сада налази у ексклузивној групи.

19.35 - Упркос томе што су многи желели да чују нешто о ванземаљском животу, из Насе кажу да на том пољу немају новости. Пол Херц објашњава да „Кеплер“ функционише у оквиру програма „Лук открића“, којим би, у будућности, требало да ближе надгледамо егзопланете и тражимо трагове гасова који би могли да буду индикатори биолошких процеса.

19.25 - Телескоп „Кеплер“ стално надгледа и снима више од 155.000 звезда. Потенцијално најближа насељива планета налази се на „само“ 11 светлосних година од Земље.

19.20 - Натали Баталија објаснила да је неколико десетина егзопланета индентификовано као „земљолике“ и да су посебно занимљиве за проучавање јер се налазе на сличним удаљеностима од своје звезде као Земља од Сунца, а такође су сличних величина. Сви подаци се скупљају и биће стављени на располагање свим другим агенцијама за истраживање свемира.

19.15 - „Кеплер“ је идентификовао 1.284 нових планета! Тиме је број познатих егзопланета више него удвостручен, истакао је Тимоти Мортон.

19.10 - „Објављујемо откриће стотина нових планета које је телескоп 'Кеплер' открио протеклих година“, рекао Пол Херц, директор Насиног одељења за астрофизику у Вашингтону, похваливши све који су напорно радили на идентификовању планета и обради података са „Кеплера“.

Откриће су представили и јавности детаљно објаснили Пол Херц, директор астрофизичарског одељења у Насином седишту, Тимоти Мортон са Принстона, Натали Баталија, стручњак у оквиру „Кеплер“ мисије у Насином „Ејмс“ центру, и Чарли Собек, менаџер Кеплер/К2 мисије такође у „Ејмс“ центру.

Телескоп „Кеплер“ лансиран је 2009. године, када научници нису знали колико сличних планета има ван нашег соларног система. Захваљујући 600 милиона вредном телескопу астрономи сада имају далеко боље разумевање о нашој галаксији и сматрају да постоји велики број Земљиних „рођака“.

„'Кеплер' је завршио своју главну мисију 2012. године и онда продужио рад на додатној мисији још годину дана. У 2014. години започета је нова продужена мисија названа К2, током које научници проучавају и траже егзопланете, али и младе звезде, супернове и друге космичке феномене“, наводе из Насе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се