Лили Марлен и песма Хитлерове Немачке

Југославија је на „Евросонгу“ први пут учествовала 1961. године. Песму „Неке давне звезде“ певала је Љиљана Петровић, док је Западну Немачку представљала певачица која је двадесетак година раније снимила песму која је постала симбол Хитлерове Немачке, иако сама песма није имала никакве везе са нацизмом.

На такмичењу у Кану Љиљана Петровић освојила је 8. место, док је представница Немачке, Елизабета Карлота Хелена Берта Буненберг била 13. Пре наступа у Кану, наступала је под још два уметничка имена - Лизелот Вилке и друго, много познатије, Лале Андерсен.

Тренутак који мења њен живот десио се 1939. године, када јој је кабаретски пијаниста Норберт Шулце понудио да отпева песму Девојка под фењером, касније познату као Лили Марлен. Снимак песме таворио је у архивама дискографских кућа, све до нацистицког освајања Београда, када је капетан Раинтген преузео дужност шефа војног радија Zoldaten zender Belgrad.

Тај радио великог домета често је емитовао Лили Марлен коју је потом забранио шеф нацистицке пропаганде, Гебелс. Сматрао је да је песма неподобна јер код војника подстиче носталгичне емоције и слаби борбени морал.

Међутим, када је на адресу радија стигло хиљаде писама немачких војника са Медитерана и из Африке, са захтевом да се песма емитује сваког дана, емитована је свакодневно у пет до 10 увече.

Та сетна песма и певачица нису имале никакве везе са нацизмом. После рата, Лале Андерсен наставила је каријеру под другим уметничким именом. Умрла је у 67. години, 1972. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво