Откривено пиринчано поље старо 8.000 година!

Кинески археолози нашли су пиринчано поље у провинцији Ђангсу на истоку земље које датира од пре више од 8.000 година, што би могло да буде један од најранијих поља на свету на којима је узгајан пиринач.

Пиринчано поље, мање од 100 квадратних метара, откривено је у неолитским рушевинама Нанђинга у округу Сихунг, у новембру 2015. године, рекао је портпарол археолошког института музеја „Нанћинг“.

О том открићу је крајем априла на семинару разговарало више од 70 научника с универзитета, археолошких института и музеја из целе земље и они су закључили да је то пиринчано поље најстарије до сада откривено.

Истраживачи су открили да је пиринчано поље било подељено на делове различитих облика од којих је сваки заузимао мање од 10 квадратних метара.

Такође су нашли угљенисани пиринач за који је потврђено да је узгајан пре више од 8.000 година. То је утврђено на основу угљеника и доказа да је на тој земљи више пута сађен пиринач.

Шеф Института Лин Лиуген изјавио је да је кинески народ почео да узгаја пиринач пре око 10.000 година. Угљенисани пиринач из тог периода је и раније био нађен, али остаци пиринчаних поља су прилично ретки.

Откриће пиринчаног поља, према његовим речима, биће важни за истраживање порекла узгајања пиринча у Кини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи