Уједињени Арапски Емирати хоће да изграде планину

Звучи као сценарио неког научнофантастичног блокбастера, али Уједињени Арапски Емирати озбиљни су у намери да направе планину како би повећали количину падавина у региону.

Да ли би функционисало? Вероватно. Ипак, многи верују да изузетно скуп пројекат није прави начин борбе против суше, већ УАЕ треба да почну да савесно користе количине воде на располагању.

Научно објашњење иза градње планине није толико невероватно. Влажни ваздух који долази са океанским ветровима био би заробљен људски направљеном препреком, што би га натерало да се пење у виши ниво атмосфере.

Тамо би дошло до хлађења, кондензовања у облаке и, како се надају, до њиховог пражњења.

Тренутно тим научника утврђује изводљивост пројекта, који би на крају могао и да одлучи да одбаци план. Многе њихове колеге се надају баш таквом исходу.

Упозоравају да би градњом такве препреке друге области и региони остали без падавине, пошто би топли ваздух који сада стиже до њих био заробљен пре него што дође.

Иако не одбацују то да Блиски исток има великих проблема са мањком воде, као и да је недавни извештај дошао до закључка да ће многи делови региона бити ненасељиви до 2050. године због пораста температуре, стручњаци подсећају да се УАЕ понашају веома недоговорно у потрошњи воде.

Према њиховим речима, просечна потрошња воде грађана у УАЕ је 550 литара дневно, у поређењу са међународним просеком од 170 до 300 литара. Ал Џазира је такође пренела информацију да је на Блиском истоку последњих година потражња за водом порасла за 140 одсто, што додатно отежава ситуацију.

Чињеница да се 550 литара воде троши дневно по сваком становнику Уједињених Арапских Емирата говори да та држава уопште не брине о потрошњи овог драгоценог ресорса.

Примера ради, у Калифорнији, коју је протеклих година погодила тешка суша, рационализација потрошње довела је до вишеструко ниже потрошње него што је данас у УАЕ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво