Продаје се други по величини драги камен на свету

Почетна цена дијаманта величине тениске лоптице који се продаје у Лондону је 70 милиона долара и биће понуђена учесницима аукције, саопштили су лондонски аукционари.

Аукцијска кућа „Сотби“ најавила је да ће дијамант бити понуђен купцима у Лондону 29. јуна, преноси АП.

Дијамант је откривен у новембру у Боцвани у руднику, који је у власништву канадске корпорације „Лукара дијамант“.

Дијамант „Леседи ла Рона“ садржи невероватних 1.109 карата, што га чини другим по величини драгим каменом на свету икада пронађеним.

Његово име у преводу са Тсвана језика значи „наша светлост". 

„Сотби“ је навео да би необрађени драгуљ „изузетне прозрачности“ могао да има до сада најбољи квалитет обраде дијаманта.

Управник јувелирског одељења те аукцијске куће, Дејвид Бенет, назвао је проналажење дијаманта „открићем живота“, а предстојећу аукцију јединственом.

„Не само да је небрушен највишег степена у величини и квалитету, већ ниједан сличног обима до сада није понуђен на јавној аукцији“, открио је Бенет.

Највећи дијамант икада пронађен, „Калинан", има 3.106 карата, откривен је у Јужној Африци 1905. године и исечен је на девет већих и 96 мањих делова, а који су сада део британске краљевске ризнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво