Тест интелигенције који осваја „Фејсбук“

На највећој друштвеној мрежи више од три милиона пута подељен је тест интелигенције, за који тврде да они који успеју да га реше имају количник интелигенције већи од 150.

Задатак се састоји од постављене једначине за коју људи морају да смисле формулу и њоме објасне како се дошло до постављеног броја. Испод задатка пише да ко разуме, задатак подели са још неким.

Формула која се тражи је: x + y = (x - y) | (x + y).

Тест је постављен на Фејсбуку тако да је имплицирано да свако ко разуме тест има количник интелигенције већи од 150, што се уопштено подразумева као ниво генија и обухвата мање од једног процента популације.

Наравно, нико није могао да потврди да тест заиста указује на генијалност, али то није спречило многе људе да га поделе у намери да се похвале. Осим тога, добро је познато да се тестови за утврђивање количника интелигенције састоје од великог броја вербалних и невербалних задатака.

Ипак, познати математичар Преш Толвокер, аутор неколико књига загонетки и логичких задатака и оснивач сајта Mindyourdecisions, сматра да је задатак добро осмишљен и да свакако указује на бистрији ум.

Оно што њему највише смета јесте што за овај тест нико не мора да доказује да је разумео, што значи да многи људи који су га поделили на Фејсбуку уствари нису имали појма како гласи формула и да су то урадили из чисте сујете.

Зато је Толвокер поставио свој задатак, који је објаснио у видео-снимку на Јутјубу и за који је замолио да га људи деле, али да пре него што то ураде буду заиста искрени о томе да ли су заиста схватили пре него што им је објаснио.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво