Откривене „оближње“ земљолике планете!

Међународни тим научника открио је три планете величине Земље који би могле бити кандидати за насељавање, пренео је „Блумберг“.

Откривене „оближње“ земљолике планете! Откривене „оближње“ земљолике планете!

Новооткривени систем налази се на око 40 светлосних година од Земље, наводи се у тексту објављеном данас у часопису Нејчер (Nature).

Водећи аутор текста Мишел Гилон каже да се то, мада делује као огромна раздаљина, у космичким размерама сматра довољно близу да би се могло назвати „оближњим“.

Ловци на планете су те планете нашли близу изузетно хладне патуљасте звезде, која је превише слаба да би се појавила у обичној потрази за егзопланетама.

Две планете су извесно величне Земље и треба им око два дана да се окрену око звезде величине Јупитера. Планете су превише близу звезде да би биле потпуно настањиве, али аутори текста сугеришу да би на њима могло бити предела у којима би људи могли преживети.

Планете имају синхрону ротацију, па им је иста страна стално окренута ка звезди, као Месец око Земље.

Истраживачи су приметили и трећу планету, али немају довољно информација да је опишу као претходне две.

Гилону и његовим сарадницима ће бити потребна помоћ телескопа Хабл и Свемирског телескопа „Џејмс Веб“ да би установили каква је атмосфера на новопронађеним планетама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи