Животиње које пркосе смрзавању!

Екстремни услови за живот приморали су нека жилава створења да се прилагоде и много ниским температурама. Неки од њих зиму проведу залеђени, други производе супстанце са својствима која спречавају смрзавање телесних течности...

Животиње које пркосе смрзавању! Животиње које пркосе смрзавању!

Живот на Земљи се обнавља после свакаквих недаћа. Један од најимпресивнијих примера за то је присуство животињских врста на половима, где је свакодневица боравак на непрегледним залеђеним пространствима.

Неке животиње прилагодиле су се таквом животу и развиле способности да преживе и по више месеци у екстремним условима великих надморских висина, када су животне функције на ивици хибернације.

За то су им неопходне материје које се разлију по телу да би се спречило смрзавање, а неке врсте преживљавају захваљујући способности да се „пробуде" после смрзавања!

Када се вода у ћелијама заледи, то ћелија не може да преживи. Кристали леда буше и цепају ћелијске зидове и без „екстремне адаптације“ смрзавање воде у телу лако ће га уништити.

Негативне температуре не могу ништа корњачи (Chrysemys picta) која настањује Северну Америку. Њихова крв не може да се заледи, што им омогућава да у гнезду дочекају топлије дане.

Жаба позната и као дрвена презими залеђена, затим се, са првим сунчаним данима, одледи и настави да скакуће као да се ништа није десило захваљујући високом садржају глукозе у ћелијама. 

Међу створењима са „антифризним“ способностима су и арктички мољац Gynaephora groenlandica (на слици горе), црвена буба из реда тврдокрилаца Cucujidae, буба Upis ceramboides, арктичка веверица Spermophilus parryii, као и водени медвед којем одговарају температуре од минус 273 до плус 150 степени Целзијуса! 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи