Испод Антарктика лежи језеро површине 50 километара квадратних

Субглацијално језеро Вилијанс лежи 800 метара испод Западне антарктичке ледене плоче и подсећа на мочвару, сматрају научници, који се надају да ће детаљним испитивањем доћи до бољег увида како ће ниво мора нарасти услед топљења леда због глобалног загревања.

Истраживачи и стручњаци америчке Националне научне фондације испитују подземно језеро помоћу специјалне бушилице.

„Невероватно је да до пре 10 година нисмо ни знали да ово језеро постоји“, рекла је Хелен Аманда Фрикер, која је и открила језеро 2007. године помоћу сателитских снимака.

Према њеним речима, веома је узбудљиво видети нове податке о језеру, који ће им помоћи у разумевању функције језера у оквиру система ледених плоча.

Језеро Вилијанс напаја се примарно од топљења леда, али садржи и мали проценат морске воде из древних седимената на дну језера. Периодично се дешава да вода из језера отиче кроз канале у океан.

Нови подаци омогућиће научницима да боље разумеју биохемијски састав и механику језера. Такође, дозволиће им да унапреде моделе антарктичких субглацијалних језерских система.

Осим тога, модели ће им помоћи да боље утврде уливање и изливање воде, као и пораст нивоа мора услед топљења леда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво