Деле таблете са јодом због страха од хаварије на нуклеаркама

Владе Белгије и Холандије су у циљу спречавања последица хаварије у нуклеарним електранама одлучиле да становништву поделе таблете јода, које смањују радиоактивно накупљање у тироидној жлезди.

Белгијска министарка здравља Маги де Бок саопштила је да ће превентивно деци и трудницама најпре бити подељене пилуле с јодом, а потом и целом становништву у пречнику од сто километара од нуклеарних електрана у Белгији, али и Холандији и Француској.

Министарка Де Бок је нагласила да су то превасходно превентивне мере имајући у виду искуства после нуклеарних хаварија у свету, попут удеса нуклеарке у Фукушими у Јапану.

Око безбедности и оправданости продужетка рада неких реактора у две белгијске нуклеарке било је доста расправа у белгијским политичким круговима и јавности.

Коментатори западноевропских медија наводе и да је у питању страх од напада исламских терориста на белгијске нуклеарке, имајући у виду да је полиција открила да су починиоци крвавих напада на бриселски аеродром и метро имали и планове белгијских нуклеарних централа.

Холандска влада је наручила 15 милиона таблета с јодом које ће бити подељене становништву које живи у близини једине нуклеарке у Холандији, као и близу границе с Белгијом и Немачком, саопштила је холандска министарка здравља Едит Схиперс, нагласивши да се то чини пошто су и белгијске власти предузеле такву меру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво