Београдска мумија стара 2.300 година

Мало је познато да се у археолошкој збирци Филозофског факултета налази један од највреднијих експоната староегипатске културе – мумија! Београдска мумија стара је 2.300 година. Спада међу 20 јединствених у свету јер је код ње пронађен свитак папируса који у свету представља јединствену „Књигу мртвих“.

Прича о овој мумији почиње давне 1888. године, када је српски добротвор Павле Риђички, током путовања по Египту, купио мумију и поклонио је музеју у Београду.

„Његова жеља је била да ту мумију купи Српском народа и да је, како је рекао, 'гледи и поучи се древном обичају мисираца'“, рекао је др Бранислав Анђелковић, египтолог.

На основу истраживања урађених деведесетих година, утврђено је да је реч о мумификованим остацима египатског свештеника.

„Успели смо да му вратимо идентитет и да сазнамо да је то Несмин тј. 'онај који припада богу Мину', такође, његову генеологију, да потиче из негде око 350. године пре наше ере из града Ахмима у Египту“, додао је др Анђелковић.

Стручњаци истичу да је истраживања на мумији непходно наставити, јер је видљиви свитак папируса који се налази под руком мумије можда најпотпунијa верзија египатске Књиге мртвих.

„Не постоји ниједна мумија на свету тренутно за коју се зна да има сопствени папирус у себи. Има мумија и има папируса, али заједно је ово јединствени случај. Ја га доживљавам као једно неотворено писмо послато нама пре 2.300 година које би свакако вредело отворити и прочитати“, закључио је Анђелковић.

Љубитељи историје очекују да ће се ускоро наћи решење како би београдску мумију могли да виде сви љубитељи староегипатске културе баш онако како је то, поклањајући је Београду, и желео Павле Риђички.

И док се надлежни не договре да ли ће, и када, београдска мумија бити изложена за јавност, историјско подсећање да је 1892. године наш велики научник Никола Тесла приликом једине посете Београду обишао египатског свештеника Несмина у Народном музеју у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво