Тајне археолошког блага Пребрезе

Да ли сте знали да су на подручју општине Блаце пре десетак милиона година живеле антилопе, жирафе, мамути, једнорози, џиновске корњаче? Научници су многе детаље открили, али Споменик природе Пребреза, који је Уредбом Владе заштићено подручје од 2009. године, крије још многе тајне. За житеље Блаца и околних села, па и читавог Топличког краја, Пребреза је велики туристички потенцијал.

Осамдесетогодишњи Раде Ракоњац желео је да екипи РТС-а у долини Глувог потока, пре мрака, покаже окамењену птицу. Иако под лишћем, брзо је нашао, јер сваки део локалитета, који је случајно пронашао као дете давне 1947, добро познаје.

До прошле године, пуних 56 година Раде Ракоњац био је чувар овог простора.

„Мени је било пријатно у души да свет зна за Пребрезу, а посебно ми је било драго што је и моја маленкост дала допринос науци“, каже Ракоњац.

Да није било ерозије, за Пребрезу, у подножју Јастерпца, се не би знало. Стручњаци тврде да је значајније палеонтолошко налазиште у Европи.

Локалитет Пребреза стар је између 10 и 16 милиона година. Реч је о својеврсном музеју на отвореном, где долази углавном стручна јавност да провери шта је до сада све пронађено. Ту су реплике окамењених фосила, а оригинали се налазе у Природњачком музеју у Боеграду.

„То је изузетно старо за наше појмове и изузетно вредно налазиште, јер показује једно време када се животињски свет знатно разликовао од овог данашњег“, каже Јулка Кузмановић, археолошкиња Народног музеја у Прокупљу.

За путнике намернике путокази постоје. Уређени су пут и стазе, а и житељи села Пребреза сада знају шта поред села имају.

„Овај народ јесте свестан. У почетку су били јако уплашени људи. Сада смо ми радо овде прихваћени, али кажем - у почетку то није било тако“, истиче Мирољуб Красић, руководилац пројекта Заштићеног простора.

Степановићи из Блаца пре 36 година у дворишту су пронашли зуб мамута, а недавно се изнад куће појавила и велика кост. Радисав је зуб нашао када је копао темељ куће 1980. године и чува га као успомену.

„Не знам, ако ће Општина нешто да преузима нека узима, ако не - то ће тако да стоји док само не падне или се открије. Не знам, видећемо“, каже Степановић.

На Пребрези су многи магистрирали. Два научника су докторирала, а топлички крај може да профитира, јер има јединствени Споменик природе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара