Ванилице проглашене за најбоље празничне колаче на свету!

Незаобилазни колачи на празничној трпези у Србији су ванилице. Праве се за Божић, Нову годину, славу, као и у било којој другој прилици. Округли слаткиши посути прах-шећером су, највероватније, рођаци чувених Линцер колачића, наводи портал "Food 52", где су ванилице проглашене за најбоље празничне колаче у целом свету!

Ванилице проглашене за најбоље празничне колаче на свету! Ванилице проглашене за најбоље празничне колаче на свету!

Рецепт за ванилице које је на свом блогу објавила корисница која се представља као Квин Саши (Queen Sashy) изабран је за најбољи у категорији Ваш најбољи празнични колач.

Победницу су замолили да посетиоце портала Food 52 мало боље упозна са ванилицама.

Ванилице су традиционални српски колачи, наводи Квин Саши, нешто попут српске верзије Линцер колачића. Неки верују да су у ствари они „рођаци“, јер су северни крајеви Србије некада били део Аустроугарске монархије, што је доста утицало на кухињу читавог региона.

Српско становништво је прилагодило рецепт да би искористило намирнице којих је било у изобиљу - сала и ораха.

На српској празничној трпези неизбежне су. Правимо их за Божић, Нову годину, славу, као и у бројним другим ситуацијама - за рођендане, крштења, свадбе, чак и сахране.

Рецепт који се користи у мојој фамилији је забелеен у време моје баке Катарине, тачније наследила га је моја баба-тетка Цица која је надгледала свако прављење ванилица у фамилији.

У преводу на енглески, ванилице би биле мале ваниле, објашњава Саши додајући да су колачићи посути шећером у праху у којем има доста ваниле.

Има много верзија рецепта, у неким се користи путер, у другим свињска маст, али традиција налаже да се користи сало.

Бака Цица правила је посебан џем од шипурка за ванилице. После њега, најпопуларнији џем који се користи за спајање два дела колача је од кајсије, а у стопу га прати џем од малине.

Ванилице је једноставно направити. Кључни састојак је сало, као и лимун - у колачу не би требало да се осети лимун, али је неопходан да би дао посебан печат.

На крају најважније - ванилице се никада не једу одмах! Најбоље су када одстоје у кутији дан или два. Тада су идеалне мекоће и топе се у устима.

Саши открива да је прве ванилице направила када је имала четири године и да их од тада прави често.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво