Читај ми!

Решио математички проблем стар 156 година?

Нигеријац Опејеми Енок тврди да има решење за један од највећих математичких проблема свих времена, чувену Риманову хипотезу! Међутим, Институт „Клеј“, који је понудио милион евра за решење, не жури да Енока прогласи добитником награде.

Хипотеза која је задавала муке Бернарду Риману 1859. године и бројним математичарима након њега, каже да се све нуле Риманове зета функције, то јест сва нетривијална решења једначине ζ (s) = 0, налазе на једној правој у комплексној равни.

Амерички Институт за математику „Клеј“ понудио је награду од милион долара свакоме ко реши неки од популарно названих миленијумских проблема, међу којима је и Риманова хипотеза.

Др Опејеми Енок, који предаје на Федералном универзитету „Оје Екити“ у Нигерији, тврди да има решење и истиче да су му највећа мотивација били његови студенти.

Медији такође наводе да је нигеријски математичар о решењу писао на свом блогу.

„Знам да ће Вас ово изненадити зато што ме не познајете. Ја сам доктор Опејами Енок из Нигерије и решио сам ваш нерешив математички проблем. Молим вас пошаљите ми награду од милион долара и верујем да ћете до краја дана имати мој доказ решења“, навео је Енок у поруци.

Упркос његовим тврдњама да је решио проблем, Институт „Клеј“ и даље проблем сматра нерешеним јер их, како наводе представници те установе, Енок није контактирао, није публиковао своје решење нити га је учинио доступним јавности.

До сада је само један миленијумски проблем решен, али награда од милион долара није додељена: Григориј Перелман 2010. године одбио је и признање и новац за решење Поенкареове хипотезе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се