Читај ми!

Веровали или не, ово је летело!

Почетком тридесетих година прошлог века, совјетска армија је очигледно била убеђена да je моћ авиона пропорционална његовој величини! Тако је настао и „калињин К-7“, једна од највећих тврђава које су успеле да се вину у ваздух!

Веровали или не, ово је летело! Веровали или не, ово је летело!

Тешки бомбардер „калињин К-7“ био је експериментални авион, дизајниран и тестиран у Совјетском Савезу.

Дело је Константина Калињина, цивилног и војног пилота из Првог светског рата, и Ваздухопловног бироа у Харкову, на чијем је челу био.

Имао је неоубичајну конфигурацију за то доба, са два вертикална стабилизатора и огромним стајним трапом, са све топовским куполама. Њих је било и „свуда унаоколо“.

Направљен је био од гвожђа, мешавине хрома и молибдена. Оригинални дизајн је захтевао шест мотора на крилима, а када су схватили да је пројектована тежина већа од предвиђене додата су још два мотора.

Цивилна конфигурација је имала капацитет од 120 путника и седам тона поште. Седишта су била смештена унутар простора од 2-3 метра између зидова крила, чији је распон био као код Б-52, али са много већом површином.

Војна је могла да прими 112 војника под пуном ратном опремом. Кад је реч о наоружању – осам аутоматских топова од 20 милиметара, осам митраљеза од 7,62 мм и 9.600 кг бомби.

К-7 је први пут полетео 11. августа 1933. године. Следећи лет је био 21. новембра исте године, када се авион распао услед структуралног колапса једног од репних стабилизатора, убивши 14 чланова посаде и једног на земљи.

Сумњало се и на саботажу. Два прототипа су још била наручена током 1933. године, али су отказана 1935. године пре него што су била завршена.

Због високог нивоа тајности, није сачувано много фотографија. Пред вама су заправо реконструкције које су заљубљеници у историју ваздухопловства направили углавном на основу планова за К-7.

Калињинова летећа тврђава ће свакако бити упамћена као једна од највећих летелица пре млазног доба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво