Читај ми!

Рекордер Падалка „пао“ на Земљу

Руска свемирска капсула са троје чланова посаде са Међународне свемирске станице безбедно се данас спустила на космодром у Казахстану, а један од чланова посаде је и руски космонаут Генадиј Падалка, који је поставио нови рекорд по броју дана проведених у свемиру.

Падалка, који је у пет одвојених летова у свемиру провео укупно 879 дана, слетео је рано јутрос, у 2.51 у казахстанску степу заједно са космонаутом из те земље Ајдином Аимбетовим и данским астронаутом Андреасом Могенсеном, пренела је агенција АФП.

„Слетање је обављено. Све је у реду“, рекао је за француску агенцију портпарол руске свемирске агенције Роскосмос.

Падалка је предводио 44. експедицију на Међународну космичку станицу, током које је 28. јуна премашио десет година стари рекорд по укупном броју дана који је у свемиру провео неки космонаут.

Претходни рекорд је износио 803 дана, девет сати и 41 минут, који је држао други Рус, Сергеј Крикаљев.

Последња Падалкина мисија је почела 27. марта, кад је он полетео у свемир са космодрома у Бајконуру заједно са Русом Михаилом Корњенком и Американцем Скотом Келијем.

Могенсен, први Данац у свемиру, и Аимбетов, трећи космонаут из Казахстана, провели су на Међународној свемирској станици краће време, од 4. септембра.

Падалка, Аимбетов и Могенсен су после слетања пребачени на аеродром у казахстанској престоници Астани, где ће их примити председник те земље Нурсултан Назарбајев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво