Читај ми!

Насино епохално откриће – друга Земља

Америчка агенција за истраживање свемира објавила је да је открила Кеплер 452Б, планету са 60 одсто већим пречником и удаљену 1.400 светлосних година од Земље. Од планета које смо досад открили, ова је најсличнија Земљи, кажу из Насе.

19.15 – Конференција је завршена. Из Насе и истраживачког центра „Ејмс“ захваљују се на пажњи.

19.10 – Да ли имамо доказе живота на Кеплеру 452Б? Џон Џенкинс одговара: „Не, немамо. Кеплеров (опсерваторија) посао је да прави фотографије и није способан да тако детаљно проучава планету. За откривање живота потребна нам је напредна технологија и инструменти који би вероватно морали да буду у орбити нове планете.“

18.57 – На питање колико нам значи ово откриће кад не можемо тамо да путујемо, научници кажу да је ово први корак. „Ми нећемо отићи тамо, али деца наше деце можда хоће. Путовање до нових планета састоји се из корака и ово је први. Као и путовање на Марс, пре тога морали смо да пошаљемо човека у свемир, па на Месец, па да пошаљемо ровер и кроз још неколико корака отићи ћемо и на Црвену планету“, истичу стручњаци на конференцији.

18.45 – „Друга Земља“ је 1.400 светлосних година удаљена од Земље и налази се у сазвежђу Лабуд. Кеплер 452Б око своје звезде се окрене за 385 дана, и на својој површини је веома могуће да има воду, активне вулкане и фотосинтетичне биљке.

18.35 – Кеплер 452Б је прва стеновита планета која би могла бити насељива и која се окреће око звезде сличне Сунцу. Када бисмо успели да дођемо до ње, човек, биљке и животиње са Земље могли би прилично лако да се аклиматизују због сличне позиције, ротације око звезде и умерених услова, истиче Џеф Кофлин, стручњак задужен за телескоп Кеплер на СЕТИ програму.

18.20 – Дужина године, односно потребно време да обиђе око своје звезде, слична као и на Земљи. Пошто је Кеплер 452Б провео милијарде година у настањивој зони свог соларног система, то значи да је могуће да се на његовој површини некада развио живот.

18.15 – Кеплер 452Б је шест милијарди година стар и прима десет одсто више енергије од своје звезде него Земља од Сунца, објашњава Џон Џенкинс, челни човек за анализу података у Насином истраживачком центру „Ејмс“.

18.10 – Ово је Земља 2.0. Данас смо срећни што можемо да саопштимо откриће Кеплера 452Б, који има пречник 60 одсто већи од Земље, око пет пута је масивнији и највероватније стеновит. Такође је на правој удаљености од своје звезде за настанак живота.

18.05 – Конференција је почела! Опсерваторијом Кеплер покушавамо да одговоримо на велико питање: „Да ли смо сами у свемиру или постоји ли други облик живота? Први корак је да утврдимо насељиве планете у нашој галаксији“, каже Џон Грансфелд, помоћник администратора у Насином директорату у Вашингтону.

Планета је откривена телескопом Кеплер, који у Земљиној орбити трага за егзопланетама и потенцијалним небеским телима погодним за настанак живота на њима.

Из Насе истичу да су егзопланете, посебно оне мање, величине попут Земље, до пре 21 годину схватане као научна фантастика.

„Данас, после хиљаду открића, астрономи су пред проналаском нечега о чему су људи сањали хиљадама година – друге Земље“, наводи се у саопштењу, преноси сајт Space.

Америчка агенција за истраживање свемира одржала је конференцију у 18 часова, када су и саопштени сви детаљи у вези са Кеплером 452Б.

На конференцији о открићу говорили су Џон Грансфелд, помоћник администратора у Насином директорату у Вашингтону, Џон Џенкинс, челни човек за анализу података у Насином истраживачком центру „Ејмс“, Џеф Кофлин, стручњак задужен за телескоп Кеплер на СЕТИ програму, и Дидије Келоз, професор астрофизике на Универзитету Кембриџ.

Свемирска опсерваторија Кеплер, названа по ренесансном астроному Јохану Кеплеру, лансирана је 7. марта 2009. године, са задатком откривања „земљоликих“ планета у орбити других звезда.

За рад свемирске опсерваторије, њен даљи развој и обраду прикупљених података одговоран је истражни центар „Ејмс“.

Кеплер је до сада открио 1.013 потврђених егзопланета у око 440 звезданих система, заједно са још 3.199 планета, још непотврђених кандидата за егзопланете.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво