Читај ми!

„Заборављене приче“ на Међународни дан књиге за децу

Од 1967. године сваког 2. априла на Андерсенов рођендан обележава се Међународни дан књиге за децу. Лепа прилика да се подсетимо бајки и прича уз које су многи одрастали. Илустраторка Ана Григорјев је међу њима. По њеној идеји настала је едиција „Заборављене приче“. Приређивач књига је Гордана Малетић, а издавач „Евро Ђунти“.

„Заборављене приче“ су заправо оне приче које је Ана Григорјев волела као девојчица. Оне су биле без илустрација и већ тада док их је слушала, родила се жеља да ликове из прича сама ликовно представи.

И заиста, дошло је време да те линије и боје замишљене у детињству, стави на папир. Док је илустовала  Коњића Грбоњића каже да ју је ометала ликовна представа из цртаног филма, али зато је Снежна краљица потпуно њена.

„Желимо да што верније приблиимо пишчеве речи, односно ону праву изворну оригиналну верзију. Неке новије верзије из цртаног филма и играног у књигама, илустрације су прилично одскочиле. Велика је разлика од оног што је оригинално написано и ја сам се трудила да у овој нашој верзији приближим што више и да се придржавамо до најситнијих детаља“, каже Ана Григорјев, сликарка и илустраторка.

Истиче да њена деца утичу на њен рад и не ретко нека сцена из њиховог свакодневног живота оплемени њену замисао.

„Ћерка је увек ту да погледа да пресуди, син је ту мање заинтересован јер је мањи, он више воли оне мушке сцене којих нема претерано пуно у мојим илустрацијама“, истиче она.

Ћерка каже да често помаже мами у избору боја и неких других ствари са ликовима. Омиљена књига јој је Снежна краљица, а највише би волела када би осликала Краља лавова.

Ана Григорјев сада ради на књизи Чаробњак из Оза. Она се не сврстава у заборављене наслове, али ће бити другачија од досадашњих издања, па и филмске верзије.

Дороти знамо по њеним црвеним ципелицама. Анина Дороти носиће сребрне баш као у оригиналном издању приче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво