Зашто мушкарци пуштају браду?

Мушкарци можда пуштају браду како би женама били атрактивнији и били доминантни у односу на друге мушкарце, закључују научници након истраживања спроведеног на мајмунима.

Према истраживању које преносе регионални медији позивајући се на британски Телеграф, научници верују да су решили једну од великих загонетки – зашто многи мушкарци данашњице пуштају браду.

Одговор, према мишљењу научника Универзитета Западне Аустралије, лежи у томе што мушкарци имају осећај да су под притиском других мушкараца, па покушавају да изгледају агресивније тиме што ће бити упечатљивији.

Научници су проучавали тезе да у великим заједницама мушки примати развијају живописна обележја која могу појачати њихову сексуалну привлачност женкама и тиме их ставити у бољу позицију у односу на друге мужјаке.

То укључује истакнуте образе, продужене носеве, израженије горње усне код мајмуна и браде код човека.

Тим је проучавао 154 врсте примата и открио још истакнутих обележја код мушких припадника врста код којих су друштвени и физички сукоби уобичајени, а могућност разликовања појединаца ограничена.

Што је заједница постајала бројнија мужјацима, расла је компетиција и обележја су постајала упечатљивија, утврдили су научници.

Модерни мушкарац, не само да се мора такмичити са стотинама других мушкараца у стварном свету, него се мора и истицати међу хиљадама потенцијалних супарника у виртуелном свету, па глатко обријани мушкарци могу одбијати жене које привлаче наизглед моћни мушкарци, кажу научници.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(среда, 01. апр 2015, 12:41) - Dr.Top [нерегистровани]

@Три врсте браде, @Muskarci i brada

Vrlo pimitivno razmisljanje, jos primitivnije receno.
pitam se kako su Vam komentari objavljeni, jer su vulgarni i uvredljivi.

(уторак, 31. мар 2015, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

istina ,..

mali broj muskaraca ima ,kojima brada "stoji " da je vrijedno je nositi,...

(уторак, 31. мар 2015, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

Pameti, gde pobeže?

Osobe sa slika bradu puštaju da ih ne prepoznaju na ulici kada to ne žele. Neki puštaju zato što su probali i zaključili da im dobro stoji. Ja sam hteo da puštam bradu zato što me užasno mrzi da se brijem. Onda sam shvatio da i bradu treba održavati, što mu dođe na isto. Ali ova "naučna istraživanja" su samo pokazatelj do kog nivoa ispiranja mozga je čovečanstvo došlo. Zašto muškarci trepću? Zašto uriniraju stojeći? Zašto kupuju hleb? Sad će neki "naučnik" da kaže kako muškarci idu na posao da bi dokazali svoju nadmoć nad ženama koje ostaju kod kuće da odgajaju decu. Dve strane dalje, u istom časopisu, reći će da žene ostaju sa decom da bi pokazale nadmoć nad muškarcima koji su lišeni svakog izbora i moraju da idu na posao.

(уторак, 31. мар 2015, 18:26) - Tulip [нерегистровани]

Hipster trend

Barem polovina novopečenih bradonja su pomodari. Kao što su nekad bili popularni pankeri, rokeri, reperi, emosi... Sada je trenutno vreme hipstera. Otuda brade opet u modi...

(уторак, 31. мар 2015, 16:44) - Зоран [нерегистровани]

Брада је природна одлика - све остало је неприродно и о томе треба расправљати ...

Кратко и јасно - одличан коментар . Брада је природна одлика мушкараца и да није била потребна мушкарци је не би ни имали ... све остало је неприродно и о томе треба расправљати - зашто се остали крију међу хиљадама чинећи себе безличнима ... Које анксиозности и страхови стоје иза савремених глатко обријаних мушкараца .... ?

(уторак, 31. мар 2015, 15:51) - Aspalathos [нерегистровани]

razlog!

Moje lično mišljenje je - zato što bi to ženana bilo mnog teže!

(уторак, 31. мар 2015, 15:43) - anonymous [нерегистровани]

Brada

Sto se meine licno tice, gadi mi se na muske brade. Cesto su neuredne i pune bakterija.

(уторак, 31. мар 2015, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Muskarci i brada

Dok sam bila dete moj deda mi je pricao jednu pricu o muskoj bradi. "imaju tri vrste brade: BRADA ZNANJA, BRADA POSTOVANJA I BRADA SRA**A." Mislim da ne treba obrazlozenje koja brada kome pripada.

(уторак, 31. мар 2015, 15:14) - doktor anonimus [нерегистровани]

odlicni

Bravo, odlicni komentari! Svaka cast, objasnili ljudi bolje od ovih nazovi naucnika.

(уторак, 31. мар 2015, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Три врсте браде

У нашем се народу сербском каже да постоје три врсте браде. Брада знање, коју носе професори. Брада звање коју носе свештеници. Трећа врста је брада сра.. и њу носе сви остали.

И ако имам осетљиву кожу бријем се редовно. Ствар физичке чистоће.