Бициклом око света за 176 дана

Британац Џејмс Боуторп дочекан је као херој прошлог викенда у Хајд парку када је после 176 дана стигао кући, оборивши светски рекорд у категорији „бициклом око света“.

Тридесетдвогодишњи Британац из Лондона Џејмс Боуторп, на бициклу је обишао свет за 176 дана.

Прешао је готово 29.000 километара и побољшао светски рекорд Шкотланђанина Марка Бемонта (194 дана) за скоро три недеље.

Путовање је почео и завршио у лондонском Хајд Парку, где је дочекан као херој. Гомила људи га је пратила на бициклима током последње етапе од Портсмута. Многи су Џејмсово напредовање пратили преко Твитера и његовог блога. 

Боуторп је бициклом, између осталог, прошао кроз Француску, Немачку, Украјину, Бугарску, Турску, Иран, Индију, Тајланд, Малезију, Аустралију, Канаду и САД.

Дневно је прелазио по 165 километра, а било је и дана када је иза себе "остављао" и по 200 километара. 

У Румунији су га разбојници напали из заседе, у Ирану је избегао киднаповање, а у Индији се борио са врућином и тровањем храном.

У Аустралији је био "катапултиран" са бицикла када је налетео на једну локалну животињску врсту која му је претрчала пут.

А онда га је "напао" и тендонитис на оба скочна зглоба.

Са сваким пређеним километром, Џејмс је привлачио пажњу све више и више људи, а највећи подстрек му је стигао у септембру када је сазнао да је чувени бициклиста Ленс Армстронг преко друштвеног сајта "Твитер" обавестио 1,7 милиона својих "следбеника" о Џејмсовој авантури.

То му је баш много значило, признао је Боуторп.

"Најбољи део путовања били су људи, јер сам читаво време имао бесплатну храну и одећу. Било је, додуше, и идиота. Један човек је у Аустралији бацио кебаб на мене", рекао је Боуторп, који је током путовања око света прикупио више од 60.000 евра за борбу против Паркинсонове болести.

Крајњи циљ му је да сакупи око 2 милиона евра за фонд "What's Driving Parkinsons?", чији је волонтер био у прошлости, што значи да се његовим активностима крај скоро неће назрети.

Овај светски рекорд би ускоро требало да буде сертификован од стране Гинисове књиге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи