Читај ми!

Турска увела строги стандард за баклаву

Турска је први пут увела серију критеријума за баклаву, традиционалну оријенталну посластицу која потиче са југоистока земље, а позната је широм света.

Турска увела строги стандард за баклаву Турска увела строги стандард за баклаву

Циљ ове мере је стандардизација производње баклаве, која се често прави од састојака лошијег квалитета како би се смањили трошкови, саопштио је Турски институт за стандарде (ТСЕ), преноси АФП.

Баклава „мора да има препознатљиву златну боју, сируп не сме да буде превише густ нити да ствара осећај пецкања у грлу; требало би да се топи у устима, без жвакања“, истиче се у саопштењу ТСЕ.

У њеној припреми морају да се користе брашно, со, вода, минимална количина масноће и бели шећер, као и пистаћи, а свако парче би морало да буде 35 милиметара дебљине, наводи ТСЕ.

Установљено је да су несавесни произвођачи последњих година варали муштерије користећи алтернативне састојке, попут грашка уместо пистаћа или фруктозног сирупа уместо шећера, пише у саопштењу.

Око порекла баклаве годинама су се водиле жучне расправе између Турске и Грчке, али и половине земаља Блиског истока.

Сама реч „баклава“ такође је била предмет вишегодишњег спора, али ТСЕ тврди да она вуче порекло од старе турске речи „баклагу“ или „баклаги“.

Баклава, описана као посластица направљена од танких кора, са надевом од гриза и Антеп пистаћа, постала је први турски производ који је регистрован у Европској унији и стекла је статус „заштићеног производа“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво