Читај ми!

Како објаснити смисао живота шестогодишњаку

Као један од најутицајнијих људи у науци данас и водитељ научног серијала „Космос“, астрофизичар Нил Деграс Тајсон гост је многих дебата, а у препуним салама људи из публике често му постављају занимљива питања. Овај пут је у питању био шестогодишњак са питањем: „Шта је смисао живота?“

Познати научник је започео одговор тврдњом да људи можда греше што претпостављају да је смисао живота нешто што се може пронаћи.

„Многи уопште не размишљају о могућности да се смисао живота може створити. Када размишљам о смислу живота, често се питам: 'Да ли сам данас научио нешто што јуче нисам знао'“, рекао је Тајсон.

Када у току дана не научи ништа ново – он сматра да је протраћио дан.

„Учити значи приближавати се природи. Сазнавање како ствари функционишу даје вам моћ да утичете на догађаје. Да помажете себи и другима. Зато не схватам смисао живота као неко вечно питање на које нема одговора – већ ми је он сваког дана надохват руке“, објаснио је астрофизичар.

Онда се директно обратио дечаку, који је упорно тврдио да има шест година и девет месеци.

„Предлажем ти да истражујеш природу колико год можеш. Понекад то значи да ћеш се испрљати јер ћеш ускочити у блатњаву бару. Родитељи вероватно неће желети да то радиш, али ти им реци да сам ти ја дозволио. Знаш шта? Сад ћу ти дозволити још неколико ствари“, наставио је Тајсон уз аплауз и смех из публике.

Питао га је да ли је некада извадио све шерпе и посуде из ормара и по њима лупао кашиком. Малишан му је одговорио да је то радио са папирним тањирима.

„То није ни близу забавно као када лупаш у метално посуђе. Имаш моју дозволу да извадиш шерпе и посуде, и лупаш по њима кашикама. Ти си дете и треба да истражујеш свет око себе и на које све начине природни закони утичу на тај свет. Зато ћеш видети да ће свака шерпа другачије одзвањати кад је удариш. Звучаће другачије ако користиш другачије кашике“, навео је научник.

Онда му је рекао да због тога родитељи вероватно неће бити одушевљени.

„Рећи ће ти да престанеш јер прљаш посуде и шерпе. Рећи ће ти да престанеш јер правиш превише буке. А ти њих питај зашто су уопште желели дете? Ако желе децу онда не могу да имају уредну кућу, јер деца праве неред. Зашто? Истражују свет око себе“, додао је Тајсон.

На крају је закључио: „Твој смисао живота биће богатији ако ти је дозвољена што већа слобода у истраживању света, јер кад будеш порастао – биће ти толико јасно како свет функционише да када се проблем појави ти ћеш знати да га решиш јер си о томе размишљао у младости.“

Цео разговор је изузетно занимљив и симпатичан, као и само Тајсоново обраћање и начин објашњавања – са ваљањем по бини као несташни првак.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво