„Дискавери“ одшлепован кући

Спејс-шатл „Дискавери“ вратио се јуче у Центар за свемирске летове „Кенеди“ на Флориди, након дводневног лета преко САД и пређених 4.000 километара на леђима специјално прилагођеног „боинга 747“.

Након што је извршио своју двонедељну мисију СТС-128, односно, опслуживао Међународну свемирску станицу, спејс-шатл „Дискавери" се вратио из Земљине орбите и 11. септембра, због лоших временских услова, уместо у центар „Кенеди" слетео у војну базу „Едвардс" у пустињи Мохаве у Јужној Калифорнији.

Затим га је требало вратити „кући" на Флориду, 4.000 километара даље.

Операција, започета у „Едвардсу" у недељу у 6 сати и 20 минута ујутру, трајала је два дана.

Уз поздраве десетина радозналаца и свемирских ентузијаста, „боинг 747" који је „шлеповао" шатл се први пут од поласка из Калифорније спустио и горивом снабдео на Међународном аеродрому у Амарилу.

Из истог разлога, лет је накратко прекинут и у Форт Ворту, такође у Тексасу, а необичан пар летелица је преноћио у ваздухопловној бази "Барксдејл" у Шревепорту, у Луизијани.

НАСА је проценила да их ово „шлеповање" кошта око 1,8 милиона долара.

Иначе, спејс-шатл, врста свемирских летелица за вишеструку употребу, користи се још од 1980-их година. Планира се још шест летова пре него што изађу из употребе 2010. године, после укупно 134 лета у свемир.

Конкретно „Дискавери" ће поново полетети 18. марта идуће године.

У основи, то је теретна летелица, налик авиону, дугачка 37 метара, распона крила 24 метра, која може да однесе у свемир око 24 тоне терета.

Њена тежина на полетању ка орбити Земље, рачунајући и додатне ракетне моторе које одбацује када потроши гориво, износи 2.030 тона.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво