Читај ми!

Несвакидашњи призор на Аљасци!

Топљење леда натерало је 35.000 моржева да напусте Чукотско море и побегну на обалу Аљаске.

Јасно видљиве последице утицаја човека на климу планете – рекордан број пацифичких моржева, око 35.000, напустио је Чукотско море (део Северног леденог океана између Чукотског полуострва и Аљаске) и окупио се на плажи близу Поинт Леја на Аљасци.

Животиње које су просто „зависне од леда“ биле су принуђене на овај корак – топљење леда и повлачење остатака санти далеко од обале, натерало их је да отпливају до плаже не би ли могле да лове и одмарају се, објаснили су научници.

Моржеви, који могу тежити и по тону и по, па чак и две, не могу без санти и ледених брегова зато што им служе као одморишта, посебно између два зарона током потраге за храном, односно лова у дубљим водама океана.

Нестанак белог покривача потерао их је у великом броју на обалу, прво руског дела Арктика, а сада и Аљаске, кажу биолози и научници који се баве климом.

Америчка геолошка истраживања су показала да се све ово интензивно догађа у последњих шест година.

Што се тиче конкретно овог случаја, осматрање терена из ваздуха показало је да су моржеви почели да се окупљају 12. септембра. До 23. септембра их је било око 1.500.

Међутим, сада их је већ више од 35.000, истакли су биолози на јучерашњој конференцији за медије.

Толики број ових великих животиња на тако малом простору забрињава научнике из аспекта њихове безбедности. Не само што су лак плен за поларне медведе, већ су и сами моржеви ћудљиви кад су на копну.

Чудан звук, мирис или нешто на видику може их натерати у стампедо, објаснила је Маргарет Вилијамс, руководилац арктичког пројекта Светског фонда за заштиту дивљих животиња.

У таквим ситуацијама може погинути и по 1.000 младунаца и младих примерака.

Због тога су америчке федералне власти затражиле од пилота да не прелећу у ниском лету то подручје.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво