Читај ми!

Колос коначно сециран, научници задивљени

Три срца, очи величине бундеве, пипци попут црева за гашење пожара и кљун као у папагаја – новозеландски научници обавили су аутопсију колосалне лигње чије је тело у децембру 2013. године испливало из дубина Антарктика.

Mорски главоножац, који се чува у музеју „Те Папа“ у Велингтону, дуг је преко четири метра и тежи 350 килограма. Има осам пипака, сваки дуг 3,3 метра.

Као и сви други примерци Mesonychoteuthis hamiltoni који су пронађени нетакнути или у стомаку великих уљешура, и овај је женка.

Ниједан мужјак овог дива још никада није идентификован.

Обдукцијом је утврђено да лигња, која је чувана залеђена током осам месеци, има три срца и очи пречника 35 центиметара, које су вероватно највеће у животињском свету.

„Имају изузетно велике и осетљиве очи јер живе на великим дубинама. Веома је ретко видети овако добро очувано око“, каже Кет Болстад са Универзитета у Окленду која је учествовала у аутопсији.

Иначе, колосалну лигњу треба разликовати од џиновске. Иако су јој пипци краћи од џиновске, глава је много већа и тежа, а на пипцима, осим сисаљки, имају и куке којима хватају плен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво