Читај ми!

Дракулин гроб пронађен у Италији?

Италијански историчари тврде да су Напуљу пронашли гроб озлоглашеног влашког кнеза Влада Цепеша, познатијег као Дракула, чије је име постало синоним за страву, а које милиони људи широм света повезују с вампирима.

Научници у Италији тврде да имају веома јаке доказе да чувени гроф Дракула није сахрањен у Трансилванији, већ у Напуљу, пише Дејли мејл.

Средњовековни румунски владар Влад Цепеш, који је добио надимак „Набијач“ јер је непослушне поданике набијао на колац, није погинуо у бици против Турака, већ је последње дане провео код ћерке Марије, која је била удата за напуљског племића, тврде Италијани.

До тог необичног закључка дошли су кад су у Цркви Санта Марија ла Нова у Напуљу пронашли гроб из 15. века окићен симболима карпатског аристократе.

„Кад погледате рељефне скулптуре, симболика је очигледна. Показатељ да је гроф Дракула ту сахрањен је чињеница да је гроб окићен двема сфингама - симболом града Тебе, који се понекад пише и назива Тепес, а такође и змајем који се налази на грбу Владове породице“, каже историчар Рафаело Глини с Универзитета у Талину и додаје да је тим знацима исписано његово име - Цепеш Дракула.

Влад је други део имена добио јер су његовог оца звали Дракул, што би значило змај, па би Дракула значило змајчић, истиче научник. Иначе, историјска личност кнез Влад Цепеш није повезиван са вампирима до почетка 20. века, кад је послужио као инспирација писцу Брему Стокеру да створи лик бесмртног зликовца у свом роману.

Кнез и војвода Влашке Влад Трећи ступио је на престо 1448. године и тада је започео преуређење спољне и унутрашње политике своје земље.

Укинуо је феудалну обавезу и дао статус слободних војника свима који су били спремни да се боре против Турака.

Практиковао је изненадне, ноћне нападе, а у једном таквом походу на табор османске војске утекао му је султан Мехмед Други.

Влад Цепеш рођен је 1431. године у тврђави Сигишоари, у Трансилванији. Отац му је био Влад други Дракул, а мајка молдавска принцеза Снежана. Имао је старијег брата Мирчу (Мирослава) и млађег полубрата Радуа (Радослава).

Владао је Влашком у три наврата - 1448, 1456-1462. и 1476. године. Био је познат по суровим методама у одбрани од Турака, нарочито по набијању на колац, углавном османлијских заробљеника. Легенда о његовој праведности у борби против Турака и даље је жива у предању народа Горја и Баната. Име Влада Цепеша налази се и на списку дародаваца манастира Хиландара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво