Читај ми!

Немци не хају за (ускршњи) пост?

Грађани Немачке много више посте кад они хоће, него што то чине по верским правилима, а „ускршњи зека“ и тражење јаја су се углавном свели на одговарајуће апликације за мобилне комуникационе уређаје.

Већина коју чини више од 85 одсто грађана Немачке не мари за ускршњи пост који се, по верским правилима, завршава сутрашњим Великим петком, преноси агенција Бета.

Испитивање јавног мњења које је за гласник немачких апотека Апотекарски преглед направило Друштво за истраживање потрошње, показује да тек сваки осми грађанин (око 12 одсто) 40-дневни ускршњи пост користи за истинско уздржавање од масне хране, меса, слаткиша и алкохола и за то да преиспита себе и своје односе с другима.

Али, више од трећине Немаца (34,4 одсто) ипак с времена на време пости, али потпуно независно од верских празника.

Многи већ годинама прописују самима себи периоде у којима се одричу не само одређених врста хране и алкохолних пића, већ и коришћења аутомобила, мобилног телефона, интернета или било каквог луксуза.

За већину од 63,5 одсто Немаца је пост у недељама пред Ускрс од значаја само за хришћане који су активни верници и редовно одлазе у цркву.

Истовремено анкете показују да су за Немце ускршњи обичаји важнији од одласка у цркву.

"YouGov" анкета показује да само 16 одсто грађана планира да за Ускрс иде у цркву, док 25 одсто Немаца намерава да, углавном са најмлађим члановима породице, иде у традиционалну потрагу за ускршњим јајима које је у врту или парку за децу „сакрио ускршњи зека“.

Но, да ни „ускршњи зека“ није што је некад био потврђују рекламе у новинама протеклих дана у којима се подсећа да је потрага за јајима могућа и уз коришћење одговарајућих апликација за мобилне комуникационе уређаје.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво