Читај ми!

Највећи антички освајач отрован?

Чувени војсковођа Александар Македонски умро је од последица тровања кукуреком, тврде новозеландски научници. Човек који је хеленску културу проширио до Индије вероватно је отрован на свечаности у Вавилону.

Александар Македонски највероватније је умро од последица тровања токсичном биљком којом му је било зачињено вино, тврде новозеландски научници.

Чувени владар и војсковођа, који је покорио територије од северне Грчке до севера Индије, умро је у 33. години (323. године п.н.е.) након 12-дневне агоније.

Истраживачи са Универзитета Отаго на Новом Зеланду сумњају да је вино које је Александар Велики пио током свечаности у Вавилону било зачињено биљком која услед ферментације постаје смртоносна.

Према писању Њу Зеланд Хералда, до овог закључка дошао је доктор Лио Шеп, токсиколог са новозеландског Националног центра за отрове, који је у кукуреку, биљци сасвим безазленог изгледа, пронашао кривца за смрт славног освајача.

Он је навео да неке теорије о тровању арсеником и стрихнином нису веродостојне, јер би смрт наступила много брже.

У студији коју је написао заједно са стручњаком за античку историју, доктором Патом Витлијем, а која је објављена у медицинском часопису Клиничка токсикологија, Шеп наводи да је највероватнији кривац цвет Veratrum album, познат као бели кукурек.

Овај цвет, који вино може да претвори у отров, био је добро познат старим Грцима који су га користили ради изазивања повраћања.

Шеп сматра да се помоћу њега може објаснити Александрови самртнички дани, проведени у најстрашнијим мукама, када није могао ни да говори ни да хода.

Новозеландски истраживач наводи да је вино морало бити веома горко, али да му је можда додат шећер, а Александар је ионако вероватно био веома пијан на банкету.

Кукурек је зељаста биљка из фамилије љутица. Листови су модрозелене боје, а цветови су различите боје у зависности од врсте кукурека којих има око 20 врста.

Сматра се једним од весника пролећа. Расте у боровим и буковим шумама, али се често узгаја и као саксијско цвеће. Спада у отровне биљке, па се користи искључиво у естетске сврхе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи