Декодиран 400.000 година стар људски ДНК!

Из бутне кости, откривене на археолошком налазишту Атапуерка, на северу Шпаније, декодиран досада најстарији људски ДНК, стар oко 400.000 година! Tиме се знање о људској генетици, проширено за читавих 300.000 година, на неки начин „распало“.

Група међународних антрополога успела је да декодира досад најстарији људски ДНК који потиче са 400.000 година старе бутне кости, пронађене у пермафросту (трајно смрзнутом тлу), у једној пећини у Шпанији.

Овим достигнућем је проширено знање о људској генетици за око 300.000 година, наводе научници, додајући да је одисеја људске еволуције била далеко компликованија него што се мислило.

Кост је откривена на археолошком налазишту Атапуерка, на северу Шпаније, на месту Сима де лос Хуесос (Јама са костима) за које се претпоставља да је било гробље.

„Сада можемо да проучавамо ДНК људских предака који су стари стотинама хиљада година“, рекао је Сванте Пабо, директор Института „Макс Планк“ за еволутивну антропологију у Лајпцигу, у Немачкој и један од аутора студије објављене у часопису Nature.

Претходна најстарија ДНК секвенца хоминина - израз који означава људе и њихове претке, припадала је девојчици која је живела пре око 80.000 година и припадала мистериозној азијској групи, познатој под именом Денисовци.

Како преноси АФП, Сима де лос Хуесос представља највећу светску концентрацију фосила хоминина из периода плеистоцена, пре 700.000 до 100.000 година. До сада је из тог налазишта ископано 28 скелета.

Пронађени фосили су првобитно приписани Хомо хеиделбергенсису, претходнику Хомо сапиенса и његовог рођака, Неандерталца.

Пабо и његов тим су очекивали да ће анализа ДНК показати да су имали заједничког претка са Неандерталцима. То се, међутим, није догодило.

Научници су узели два грама коштаног праха са бутне кости и секвенцирали геном митохондријалног ДНК (мтДНК) који се преноси мајчином линијом.

Затим су резултат упоредили са геномом модерног човека, мајмуна, Неандерталаца и Денисоваца. Били су изненађени када су открили да су шпански хоминини заправо били у ближем сродству са географски удаљеним Денисовцима него Неандерталцима са којима имају морфолошке сличности, казао је коаутор студије Матијас Мејер.

„Неочекивани резултати указују на комплексност еволуције Неандерталаца и модерног човека“, навео је Хуан-Луис Арсуага, директор Центра за истраживање људске еволуције и понашања, из Мадрида.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 07. дец 2013, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

nr 1

Ovaj prvi s desna mi je nesto poznat.

(четвртак, 05. дец 2013, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

cirkus!

Super je ta teza o satanistima 4000 godina pre početka hrišćanstva. Vrlo odrziva tvrdnja! Koliko ljudi zna da je stari zavet pojednostavljena kopija pomenutih sumerskih I vavilonskih kosmogonija? Mozda .01%?

(четвртак, 05. дец 2013, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

gluposti

Samo lupetate gluposti, sumeri, vavilonci, kenezijanci, golgafrimčani i ostali, sve se zna odavno, samo kopajte malo ozbiljnije, ili će vas bili skopati...

(четвртак, 05. дец 2013, 16:23) - Философ [нерегистровани]

Сумери...

И сумерски списи су религиозне природе, само сатанистички, у ширем смислу те речи. Сатанизам се сматра наставком сумерске религиозне мисли и покрета, што може да се провери у релевантним изворима. Управо одатле, од њиховог наследника се и узима та идеја о еволуцији, која је апсурдна и потпуно нелогична и чињенично неодржива. Сада се и у науку и њене претпоставке верује, јер она нема опипљиве доказе. И за то је потребно много више вере, него да се поверује да је Бог извор сваког постојања, па и људског, јер су докази свуда, укључујући и оне у самом човеку.

(четвртак, 05. дец 2013, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Vidi mene

Ja sam prvi s desna ...

(четвртак, 05. дец 2013, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

quam multi fieri non posse priusqam sunt facta iudicantum

Možda je došlo vreme da konačno ozbiljno shvatimo prevode sumerskih spisa o nastanku ljudske vrste. Naši preći su se izuzetno trudili da o tome ostave trag u vremenu za buduća pokoljenja. Danas medjutim, nasi uvaženi naučnici radije se odlučuju da prate sopstvene dogme i tako važnu zaostavštinu proglase masovnim halucinacijama naših predaka. Bojim se da mnogima danas ne bi odgovarala istina o ljudskom poreklu i da je zvanična nauka preuzela mesto srednjovekovne religiozne dogme.