Виртуелно пилотирање, скоро као право

Преко Интернета, не само да можете да се дописујете на Фејсбуку, упознате љубав свог живота, пронађете посао или купите аутомобил, већ можете да возите авион.

Уколико желите да остварите сан из реалног живота, да будете пилот, за то се побринула група људи која је основала виртуелну авиокомпанију.

Међу виртуелним пилотима има и оних који су то у реалном животу, оних који то желе да постану, али и оних које је живот одвео у неке друге професије.

Чак и ако имате страх од летења, можете управљати авионом. Наравно, ако то волите. И ако имате мало бољи кућни рачунар и одговарајући програм.

За вашу обуку побринуће се искусни пилоти који ће вас, осим да летите, научити и навигацији. Због велике жеље да постане пилот, двадесетогодишњи Иван Давидовић живи два живота.

У једном је ученик ваздухопловне академије у Београду, а у другом директор виртуелне авиокомпаније "Ист авиа".

"Дошли смо на једну идеју да направимо неку виртуелну компанију, где би окупили љубитеље ваздухопловоства из правог живота и оне којима је жеља да то постану, да нађу неку утеху, уколико нису успели да у правом животу да постану пилоти", објашњава Иван.

Давидовић каже да за ту виртуелну компанију лети 81 пилот. Међу њима има доста оних који нису успели да остваре свој сан да управљају правим авионима.

"Када постанете члан, пилот, капетан, тада добијете дозволу да букујете лет. Кад урадите букинг авиона којим желите да летите, добијете тачан број путника, карту и сву тежину сав терет који треба да превезете. Планирате лет као прави пилот у правој авиокомпанији", рекао је заставник у Војсци Србије Горан Првуовић.

У виртуелним компанијама има много правих пилота, који раде у стварним авиокомпанијама. Један од њих, Жика Жувић, који каже да је виртуелно летење верна копија стварног, и добра обука за све који желе да постану пилоти.

"Сличности између ставрног и виртуелног летења је то што владате авионом имате перцепцију, имату ту потребну координацију моторику", објашњава Жувић.

Једина разлика, како каже Жувић је у томе што адреналин овде не ради довољно јако како ради код ученика у ваздухопловсту.

"Што је јако скупо у стварном животу можете савладати стопостотно на овом симулатору", додао је Жувић. 

Можда сте већ пробали да симулирате играње фудбала или да возите формулу један, али то још не значи да би сте се добро снашли и на правом терену.

Међутим, када је о летењу реч, прави пилоти тврде да већ после неколико успешно одрађених виртуелних вожњи можете, уз асистенцију инструктора, да управљате и правим авионом.

Наравно, ако вам то неко дозволи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се