Читај ми!

Сталактити међу облацима!

Кинеска провинција Чунгкинг крије испод себе огромну тајну. Пећински систем Ер Ванг Донг површине 51.000 квадратних метара толико је велики да има сопствену климу. У неким деловима 250 метара високу пећину испуњавају облаци и магла.

Пећински систем Ер Ванг Донг, у кинеској провинцији Чунгкинг, толико је велик да има сопствени климатски систем, заједно са облацима и маглом.

Кинеско чудо природе први пут су посетили страни спелеолози и стручњаци, а успут су фотографисали огромне и високе пећинске зидове.

Упркос томе што су неке од пећина већ користили рудари, они никада нису залазили дубље, па је огромни подземни простор остао релативно неистражен.

Када су спелеолози први пут ушли дубље открили су простор толико велики да је у њему деловала посебна микроклима, са облацима и маглом.

Британски фотограф и спелеолог Роби Шон био је један од 15 истраживача који су провели месец дана у истраживању пећинског система.

„Неке од пећина су раније користили рудари, али у области око улаза. Пећине никада раније нису истражене. Сви главни пролази су дубоко под земљом. Никада раније нисам видео облак унутар пећине. Дебели облаци и магла налазили су се у горњој половини пећине“, рекао је Шон.

Откривени систем није једини који садржи облаке, а унутар мреже, која обухвата површину од 51.000 квадратних метара, налазе се и реке и вегетација.

Неке од пећина имају велике и широке улазе, у неке се улази ронећи, док се у неке улази вертикално и помоћу ужета.