Срби оперисали још у 12. веку!

Eпохално открићe aрхеолога у селу Мажићи код Прибоја - Срби су још у 12. и 13. веку радили најсложеније операције на људској лобањи и то врло успешно. У манастиру Светог Николе Дабарског, у Прибојској Бањи, постојала је велика болница са медицинским инструментима, који се не разликују много од данашњих.

Историјска налазишта на ископинама манастира Светог Георгија у селу Мажићи код Прибоја, према ономе што је до сада пронађено и откривено и судећи по тврдњама стручњака, говоре да су Срби још у 12. и 13. веку радили најсложеније операције на људској лобањи и то врло успешно.

Сазнања говоре да су Срби много пре Немаца, савременије и успешније лечили људе, а доказано је и да је у манастиру Светог Николе Дабарског, који се налази у Прибојској Бањи, такође постојало лечилиште.

Српски калуђери претече у медицини

Археолог и директор Завичајног музеја у Прибоју Саво Дерикоњић рекао је да је оно што је откривено након вишегодишњег истраживања заиста епохално - у манастиру је постојала болница, а у њој медицински инструменти, који се не разликују много од данашњих.

Донедавно се мислило да је чувени турски путописац Евлија Челебија, који је боравио у манастиру у селу Мажићи 1620. године, претеривао у опису онога што је видео и затекао, али археолошки налази то све потврђују.

„Овај старински манастир лежи на високом брегу који окружује река Лим. У њему има више од пет стотина калуђера, а околни становници су Срби и Бугари. Ушао сам у овај дивни манастир да бих могао пажљиво да га разгледам. У њему има једна ћелија у коју сам такође желео да уђем, али ми, сиромаху, један млади духовник не даде да уђем“, написао је Челебија у свом путопису о боравку у манастиру Мажићи код Прибоја.

Више је него јасно и зашто калуђери нису дозволили Турском путописцу да уђе у једну посебну ћелију.

„То је у ствари био улаз у манастирску болницу, која је брижљиво чувана од радозналаца. А Евлија Челебија био је и турски шпијун, који је давао обиље података својој царевини која је у то време владала овим просторима“, објашњава Саво Дерикоњић, археолог и директор Завичајног музеја у Прибоју.

„Оно што смо открили заиста је епохално. Уз медицинске инструменте, претече данашњих хируршких инструмената који се много ни данас не разликују од ових савремених, пронашли смо остатке покојника истражујући до сада 165 гробова средњовековне некрополе и јасно утврдили да су код десетина њих вршени у 12. и 13. веку, али и касније, све до 18. века и паљевине манастира, врло сложени хируршки захвати, попут врло сложених операција на људској лобањи. Неки су лечени, а некима су видане ране након тешких битака и рањавања. Имамо доказе да су многи од њих живели након операција још годинама. Према нашим проценама, око манастирског комплекса је најмање две хиљаде скелета, а реч је углавном о онима који су ту лечени и оперисани“, навео је Дерикоњић.

Само на простору једне сонде регистровано је више од сто скелета различите старости и пола. На тим остацима, посебно лобањама покојника, видљиве су операције, код једног је пронађено ливено бронзано дугме које највероватније припада 12. веку, као и два дубровачка денара из средине 13. века.

„Пронашли смо инструмент за извлачење метака са сврдлом, који потиче око 1520. године, овај инструмент из манастира Светог Георгија је седам милиметара дужи од сачуваног аналогног примерка који се налази у Германском националном музеју у Нирнбергу. Затим, мали хируршки шестар из 15. века, и виљушку за ампутацију из 16. века. Оно што је за нас било заиста зачуђујуће и епохалан проналазак су наочаре „ленонке“, какве је носио чувени „Битлс“ Џон Ленон. Ове наочаре, као функционално помагало у операцијама, потичу из 15. века, са оквирима од профилисаног бакра и малим елипсоидним алкама за прихватање. Очигледно да је реч о најстаријим наочарама ленонкама“, истиче Дерикоњић.

Дерикоњић каже да су у последње време, након обнове манастира Мажићи, на жалост, стала истраживања манастирске болнице.

А стало се због српског посла, пошто један мештанин на чијем је имању једним делом манастирски комплекс тражи велике паре и станове за децу да би уступио то парче земље археолозима ради прекопавања и истраживања.

Иначе, и свет је већ показао велико интересовање за епохална медицинска открића у манастиру Мажићи, била је планирана чак и изложба пронађених предмета и медицинских инструмената у Будимпешти, али што због недостатка пара, али и застоја у наставку истраживања, ова открића која мењају историју медицине и у Европи, али и у свету, остаће још неко време тајна.

број коментара 43 Пошаљи коментар
(субота, 09. сеп 2017, 12:25) - anonymousDusan Bosković [нерегистровани]

Ko smo mi

Na potvrdu Vašeg komentara da su srbi boži narod , postoji tumačenje o postanku ljudske civilizacije na zemlji , koje je mnogo starije od Darvinovog tumašenja o nastanku čoveka .
Ovo predanje koje sam slušao od čoveka koji je na neki način imao komunikaciju sa onima što su i nas srbe odnosno slovenske narode poslali na zemlju da upravljaju sa onim što je posedovala . Dakle , na zemlju su poslati ljudi sa četiri sazvežđa : Inke; Aburidjini ; Žuta rasa i Slovenski. Svi ostali su nastali ukrštanjem a da se zaključit ( svi oni kji su napustili srbe kako se ponašaju ) govori nam i o ostalim na zemlji stvorenim narodima.

(четвртак, 03. окт 2013, 06:09) - anonymous [нерегистровани]

NOV PRONALAZAK! SRBI POSTALI OD JUCE!

Srbi nisu stari 5000 godina, vec mnogo vise, ili mozda mislite da je neko stvorio Srbe tacno pre 5000 godina u nekoj laboratoriji, najverovatnije Nemackoj, ili cak i kasnije!?
Oni koji veruju u Germansku "pricu" o Srbima, verovatno misle da su Srbi postali u 6 - 7 veku, ili od kada su nam napisali novu istoriju pre nekih 300 godina.
Samo onaj Srbin koji postuje sebe je Srbin.

(среда, 02. окт 2013, 13:23) - Londonac [нерегистровани]

zato u Budimpeshti

Pokazivanje izlozbi sirom sveta je jedan od osnovnih vidova popularizacije i oglasavanja (da (ne)kazem marketinga) izlozbe, naucnog dostignuca, tehnologije, imanja i znacajnosti, a sve to zajedno promovise jedan narod i zemlju. Tako da zelim da im svaka izlozba, bilo gde u svetu, bude uspesna i posecena i to doprinese daljem istrazivanju i otkricu anse proslosti, za dobro svih nas i celog covecanstva.

(среда, 02. окт 2013, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

da

ma ne znam da li su operisali u 12 veku, ali sada i nasa vlast tako vesto operise da im nema premca u svetu !!!

(среда, 02. окт 2013, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Zgrozen sam komentarima

Mi sami sebe plujemo a drugi uzdizu i svoja nedela. A posle nam neko kriv! Umesto da se dicimo ovom istoriskom cinjenicom koja je mozda nameron skrivana od nas mi se sa ovim tekstom sprdamo. Zbog ovakvih koji pljuju po svojim kulturno istorijskim, naucnim i mnogim drugim dostignucima, Radoje Domanovic je napisao Mrtvo more. Bas ovakve reakcije na bilo koje pokusaje da nesto promene i ucine dobro za sve mnogi nasi naucnici, pisci, pronalazaci su napustili Srbiju. "Nikola Tesla je osvetli svet dragi Srbi srecan vam mrak".

(среда, 02. окт 2013, 11:06) - Milos [нерегистровани]

.

Mi smo bozji narod, ali zapadne zle sile zele da nas ponize i uniste

(среда, 02. окт 2013, 11:04) - Аутодидакта [нерегистровани]

Није

Кашика је српска реч коју су турци преузели.

(среда, 02. окт 2013, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

naj srbija

Pa od tih sto si nabrojao izmislili smo barem dvofaznu struju.

(среда, 02. окт 2013, 09:47) - Imas li ti ... [нерегистровани]

E,sad bar znamo...

ka su nam operisali - mozak!

(среда, 02. окт 2013, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

e

"изложба пронађених предмета и медицинских инструмената у Будимпешти"
pa jer nadjeno u madjarskoj ili kod nas ?
zasto izlozba u tamo ?
e to su srpska posla, a ne ono sto si ti naveo !!!