Лајкови на Фејсбуку утичу на популарност у школи!

Социјалне мреже имају све већи утицај на тинејџере, који на основу похвала и увреда стичу одређени статус међу вршњацима. Дружељубивост и непажња на друштвеним мрежама обрадоваће најпре оне који ће их и злоупотребити. Последице су, у најбољем случају, увреде и понижавајући коментари.

На социјалним мрежама на позив за пријатељство углавном се одговара са „прихватам“, а оваква пријатељства су не само уобичајена, већ често и врло пожељна.

„Важно је колико имаш пријатеља и колико имаш лајкова на сликама - тако одређујеш да ли ти је слика довољно лепа, јер ако имаш 50 и више лајкова, то је супер. Ако имаш мање онда ћеш помислити 'јао ова слика ми није довољно лепа, боље да је обришем па да се поново сликам'“, каже једна средњошколка.

„Недовољно лајкова свакако може негативно да се одрази на неки доживљај личне вредности, јер млада особа вероватно резонује на следећи начин: колико имам пријатеља или лајкова, толико вредим у том социјалном свету“, објашњава психолог Миа Попић.

Дружељубивост и непажња на друштвеним мрежама, обрадоваће најпре оне који ће их и злоупотребити. Последице су, у најбољем случају, увреде и понижавајући коментари.

„Неко узме нечију фотографију, нема везе да ли су пријатељи, онда је окачи на Фејсбук и тада почну увреде: како је ружна, дебела или како има велики нос“, наводи средњошколка Наталија.

„Некада нам шаљу увредљиве снимке, за које знају да ће нас повредити, знају да ће нас другари или пријатељи исмевати због тога, а они то раде намерно“, каже дванаестогодишњи Томислав.

„Реакција на јавну срамоту може да се креће од депресије, где се млада особа повлачи у себе, или у бесну агресију која онда мотивише на освету“, објашњава психолог.

Прејака реч убила је, за годину дана, најмање деветоро тинејџера. Последњи случај недавно се догодио у Италији.

Четрнаестогодишња девојчица се бацила кроз прозор након што се на Фејсбуку појавио снимак, праћен увредама и критикама, на ком се види како пијана лежи на поду.

„Чињеница је да су девојке чешће жртве те врсте насиља због порука, разних увреда, ружних речи и фотографија“, сматра професор права Игор Стогов.

„Један мој друг се посвађао са другарицом и она, да би му се осветила, писала је свашта о њему, свакакве увреде. Хтео је да се убије. Било му је толико непријатно да је и 'дошло до тога'“, каже један ученик.

Последње истраживање рађено у 17 основних и 17 средњих школа, показало је да је око 12 посто тинејџера било изложено некој врсти насиља на социјалним мрежама, док је 70 одсто њих неопрезним понашањем довело себе у ризичну ситуацију.

„Мислим да родитељи нису заинтересовани, децу уопште не контролишу. Малишани имају потпуну слободу, сами бирају с ким ће комуницирати путем друштвених мрежа“, додаје професор Стогов.

Ни школе нису боље. На часовима информатике, где се учи о рачунарима, углавном се стичу теоретска знања.

„Мислим да држава треба да организује едукативне семинаре у свакој школи, у што више одељења, да им присуствује што више ученика. Они треба да знају како то дигитално насиље може да се спречи, какве су његове последице“, објашњава Стогов.

„Шта може да се уради? Да се, путем наставе информатике, утиче на младе. Треба обучити одговорно особље како да у школама укажу на превенцију дигиталног насиља“, истиче Биљана Лајовић из Министарства просвете.

Може почети безазлено, непримереном шалом на рачун нечијег изгледа. Али када и други почну да се тако шале, то постаје психолошка тортура за већ несигурне тинејџере. Од броја лајкова, хејтова, коментара или пријатеља понекад зависи нечији живот.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво