Читај ми!

Код Прокупља откривен византијски град

Археолошка истраживања започета су на локалитету Кале, у близини Житног потока код Прокупља. За само две недеље утврђено је да је реч о великом граду из рановизантијског периода.

Само четири сондажна ископавања била су довољна за археологе да утврде да је на локалитету Златно Кале у 6. веку постојао град површине 15 хектара. Поред њега вештачко језеро дужине 100 метара и дубине до шест метара. На основу сателитских снимика утврђено је место на коjeм се налази централни градски трг.

Михајло Милинковић са Филозофског факултета у Београду објашњава да је насеље последица планинског урбанизма.

„До градње није могло доћи без одобрења са самог врха државе, од самог цара. То је тада био Јустинијан Први, за којег се сматра да је рођен на југу Србије“, истиче Милинковић.

Уз Царичин град ово је једно од најважнијих рановизантијских налазишта у Србији. Због тога је посебно занимљиво за младе археологе - студенте Филозофског факултета.

Марија Николић, студенткиња друге године, каже да је то одлично искуство које ће позитивно утицати на њене студије и будуће опредељење.

„Пракса је стварно све у нашој струци и моји утисци су одлични“, наводи Марија.

Локалитет Кале у близини Житног потока код Прокупља би ускоро да буде стављен под заштиту државе. На овај начин био би решен и проблем дивљих копача, који су овде све чешће у потрази за драгоценостима.

„Када то буде одрађено, кроз зону заштите и скупину парцела, сви они који нелегално желе овде да копају биће кривично гоњени“, каже Милинковић.

Иако је ово прво организовано истраживање, славни британски археолог Џон Артур Еванс, још је крајем 19-ог века скицирао остатке великог рановизантијског утврђеног града.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво