Читај ми!

Мало је чудан, ал' ми га волимо!

Ово је капибара Гери. Јужноамерички је глодар, највећи на свету, има 50 килограма и живи код Мелани и Ричарда у Тексасу.

Када би наишла на огромног глодара који се излежава на каучу, већина људи би се вероватно одмах машила за телефон да позове ватрогасце или службу за дивље животиње.

Међутим, то је свакодневна сцена у дому 57-годишње Мелани Типалдос и њеног 54-годишњег супруга Ричарда Ловмана... јер је то њихов љубимац Гери.

Наиме, госпођа Мелани је усвојила Герија након што се заљубила у капибаре  – највеће глодаре на свету – током одмора у Венецуели.

Данас деле дом у Буди, у Тексасу, са овим 50 килограма тешким полуводеним сисаром, који подсећа на огромно гвинејско прасе.

Дозвољавају му и да спава у њиховом кревету. „Мада се људима чини веома необичним, нема никакве разлике него када имате пса или мачку", тврди поносна власница, која је Герију инсталирала и мали базен у дворишту, да може да се брчка и хлади.

„Гери је врло паметан, нежан и одазива се на своје име. Такође, воли да спава са мном", истиче Мелани.

Госпођа Типалдос је капибару преузела од претходног власника који више није могао да се стара о њој. Оштродлака животиња се свима брзо „увукла под кожу".

„Веома брзо учи трикове, брже него што би пас то радио. Зна да се врти у круг, да стоји на задњим ногама и скаче на одређене ствари на команду."

У свом природном станишту капибаре проводе највише времена у води. Зато је Гери и добио базен иза куће. А упознао се и сјајно се слаже и са остатком менажерије: коњима, зечевима, корњачама, псима и мачком.

„Са свим животињама је у одличним односима, само понекада воли да јури зеца из чисте забаве."

„Деси се да се наљути на корњаче, јер мисли да освајају његов простор, а он ту ништа не може да уради", објашњава власница.

Храни се травом и често иде у посету ученицима школа у околини Буде, да би научили нешто о капибарама, јер већина и не зна да постоје.

А Герију пажња заиста прија.

Ипак, гопођа Типалдос упозорава да капибаре нису стандардни кућни љубимци.

„Уме да буде прилично агресиван понекада, а зуби су му веома оштри. Гери уопште није агресиван, но ујед капибаре зна да буде врло озбиљан."

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво