Читај ми!

Сињaчке гробнице из гвозденог доба пуне накита

Археолози су код Сињца, на путу између Беле Паланке и Пирота, открили неколико гробница из гвозденог доба, односно од пре 2.500 година, у којима су сахрањени ратници. Поред већег броја ножева и копља, у гробници је нађен разноврстан накит, бронзани украси, нитне, алке и наногице.

На источном краку саобраћајног Коридора 10, код Сињца, на путу између Беле Паланке и Пирота, археолози су пронашли неколико гробница из гвозденог доба, односно од пре 2.500 година, у којима су сахрањени ратници с копљима и ножевима.

Гробнице су откривене у склопу наставка заштитних археолошких истраживања, а на том делу трасе будућег ауто-пута то је за сада најзначајније налазиште.

Поред скелета, археолози су пронашли бронзане украсе, нитне, алке и украсе за ноге.

Археолог у Заводу за заштиту споменика културе у Београду Мирјана Благојевић, рекла је да су у наставку заштитних археолошких истраживања на траси будућег ауто-пута код Сињца дошли до значајних открића.

„Пронашли смо један велики прстен од камена. До сада смо нашли три скелета. То су ратници с копљима и ножевима, с гвозденим фибулама, неким бронзаним украсима, нитнама, алкицама и украсима за ноге, односно наногицама", прецизирала је Благојевићева. Она је додала да је у питању једна целина.

„Можда је у питању породична сахрана. Поред три скелета, нашли смо и једну урну у којој смо константовали спаљене кости, које су највероватније припадале детету. Вероватно ће бити још скелета. Нисмо завршили", рекла је Благојевићева.

Према речима Благојевићеве, археолози су радили уз помоћ механизације, наводећи да су отворили шири ископ да би обухватили већи део целине.

„Овај изузетан налаз нећемо можда моћи у целости да откријемо, јер имамо границу експропријације и зону у коју можемо да се крећемо.

Задовољни смо оним што смо до сада открили, а реч је о неочекиваном открићу", додала је Мирјана.

Благојевићева је објаснила да ће све то бити истражено и документовано и сачувано у публикацији.

„Постоји могућност да се то сачува на терену. Видећемо с Коридорима Србије да ако постоје могућности, изместимо налаз, али то зависи од новца. Поред тога, на простору од 500-600 метара смо пронашли остатке насеља из неолита. У питању је старевачка култура. На овом простору открили смо и остатке села Сињац из 17. и 18. века", истакла је Благојевићева.

Археолог у пиротском Музеју Понишавља Предраг Пејић је рекао да је то откриће значајно, јер је то период с краја старијег гвозденог и почетка млађег гвозденог доба.

„Први пут имамо једну заједницу, која се у том периоду сахрањује скелетно. То је за нас веома значајно. Реч је о јединственом налазу у целом Понишављу и југоисточној Србији. Значајно је за пиротски крај и археолошка истраживања Србије", објашњава Пејић.

Он је подсетио да је током четири године истраживања на потезу источног крака Коридора 10 било пронађено више од 20 локалитета и навео да од села Чифлик до Пирота има пет локалитета за истраживање.

Радове на локалитету код Сињца, који трају два месеца, финансирају Коридори Србије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво