Читај ми!

Криви Вир, рај за косовске божуре

Група заљубљеника у божуре, недавно је на јужним обронцима Кучајских планина код Кривог вира, пронашла једно од највећих дивљих станишта ове угрожене биљке у Србији. Своје откриће поделили су са биолозима и новинарском екипом.

Божур је многима омиљено цвеће. Често се гаји у баштама, међутим, у природи је проређен и угрожен.

Заљубљеници у ту биљку, недавно су на јужним обронцима Кучајских планина код Кривог вира, пронашли једно од највећих дивљих станишта божура у Србији. Своје откриће поделили су са биолозима и нашом екипом.

Легенда каже да су божуре на „Јужни Кучај" донели косовски јунаци после боја. Биолози тврде супротно. Биљка је одувек на овим просторима, расте, цвета и размножава се у дивљини, у складној заједници са храстовом шумом.

„Подручје Кривог Вира је веома богато ефектном врстом божура који се зове косовски божур (Paeonia peregrina) и он се овде налази изнад самог села у великим количинама у храстовој шуми", каже професор доктор Новица Ранђеловић, са одсека за биологију на ПМФ-у у Нишу.

Група биолога, заљубљеника у природу и магичну лепоту божура била је пријатно изненађена због призора на планини изнад Кривог вира. Стотине хектара храстове шуме, прошарано је тек отвореним црвеним цветовима.

„Мени је све ово нестварно и јако бајковито", наводи Мила Марковић из Параћина.

Божур спада у заштићене биљне врсте, јер се због прекомерног брања природна станишта угрожена. У народној медицини корен биљке коришћен је за лечење хистерије и епилепсије.

„У свим литературним изворима, божур је отровна биљка, али и отровне биљке су лек, зависно како се дозирају. Користе се сви делови божура, најчешће кртоласти корен", објашњава доктор Властимир Стаменковић, биолог из Лесковца.

Заљубљеници у божуре из Ћуприје, Параћина, Зајечара и Лесковца, најављују нове сусрете љубитеља ове биљке на изворишту Црног Тимока.

Природа је овде кажу савршена, али јарко црвене латице ваља и сачувати за нове походе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се