Читај ми!

Нађена главна виолина с „Титаника“

Аукцијска кућа "Henry Aldridge & Son" са поносом је саопштила да у свом власништву има виолину која је и даље свирала док је „Титаник“ тонуо. Биле су потребне године испитивања, али је са сигурношћу утврђено да је инструмент од ружиног дрвета припадао првој виолини оркестра, Валасу Хартлију.

Виолина шефа бродског оркестра „Титаника" је пронађена, саопштила је једна британска аукцијска кућа.

Преживели путници „Титаника" су запамтили да је оркестар који је предводио Валас Хартли, свирао на палуби док су се путници укрцавали у чамце за спасавање и пошто је брод почео да тоне након судара с леденим брегом.

Веровало се да је Хартлијева виолина изгубљена у тој несрећи 1912. године.

Аукцијска кућа "Henry Aldridge & Son" саопштила је да је потврђено после бројних строгих провера да је виолина која је нађена 2006. године припадала Хартлију.

Током седам година аукцијска кућа је на утврђивање порекла виолине оштећене морском водом, потрошила хиљаде фунти и саветовала се са бројним стручњацима, укључујући државне форензичке научнике и експерте Универзитета Оксфорд.

Виолина од ружиног дрвета има две дугачке пукотине, али, ипак, невероватно је добро очувана, упркос старости и изложености морској води, а њена вредност је процењена на шестоцифрену суму.

Хартли је један од 1.517 људи који су погинули када је „Титаник" 15. априла 1912. године ударио у ледени брег, око 600 километара јужно од Њуфаундленда и убрзо потонуо.

Нађена после бродолома, виолина је вероватно најпре била дата Хартлијевој вереници, затим Војсци спаса, потом једном учитељу виолине, да би на крају завршила у поменутој аукцијској кући.

Инструмент ће крајем марта бити изложен у градској кући у Белфасту, недалеко од некадашњег бродоградилишта у којем је изграђен „Титаник".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво